Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Ramon Bassas - CR) A Vilafranca del Penedès, l’Ajuntament delega la responsabilitat de l'administració de la seva Festa Major, en honor a Sant Fèlix, a cinc persones diferents. D'ells depèn l'organització de la festa i dels seus recursos, així com decidir el nom del pregoner, el pintor de l'estampa del sant, triar l'tinerari de les processons, contractar la banda i programar els diferents espectacles i actes que tindran lloc durant els dies de Festa Major.

El quintet administrador d'enguany, composat pels vilafranquins Marta Carbó, Yolanda Lezcano, Fran Nieto-Márquez, Rosa M. Painous i Cuqui Runsó, ha arribat a un acord amb el Consell Regulador del Cava per tal que una part dels fons recaptats d'aquesta edició vagin destinats a Càritas, que donarà bosses solidàries amb aliments per a dinar a un total de 150 famílies necessitades de la ciutat penedenca. La capta va sortir dijous i divendres de la setmana passada i va passar casa per casa a vendre el programa, al preu de trenta euros. Així, en comprar el programa de la festa major es reien dues copes de cava com a obsequi i el lliurament de bosses va fer-se divendres passat a la seu del banc d'aliments de Càritas. 

La festa major de Vilafranca va iniciar-se ahir al vespre amb el pregó del president de l’Acadèmia de Tastavins del Penedès, Joan Tarrada, que donà pas a cinc dies de festa, amb els actes tradicionals de cada any i força activitats, tres diades castelleres i concerts.

Des del dia 22 d'agost, cada vespre fins al dia 30 es poden seguir la novena i cantada de goigs a Sant Fèlix, a la basílica de Santa Maria, un dels elements tradicionals d'origen religiós d'aquesta festa que s'ha pogut recuperar i adaptar de l'original de 1857 després de molts anys de fer servir una versió de 1905. ls altres són les tres processons dedicades a sant Fèlix, una d'elles amb l'Entrada del Sant, com marca el model de festa penedenc (i hem vist en altres exemples aquest estiu).

El dia 30, festivitat del sant, surt una processó curta a 3/4 de 8 del vespre, que de la basílica de Santa Maria baixarà pel carrer Sant Bernat, rambla, Cal Bolet, Amàlia Soler i acabarà a Santa Digna. També aleshores hi ha l'Entrada del Sant Patró a la Basílica de Santa maria. La d'avui dia 29, en canvi, a 2/4 de 8 del vespre, haurà estat més llarga: Menéndez Pelayo, Ramon Freixas, Montblanc, Av. Tarragona, rambla Nostra Senyora i des del carrer Sant Joan recte fins a Santa Maria. Els administradors i les administradores, després de la Festa Major, es queden la imatge de Sant Fèlix a casa, se la van passant de l'un a l'altre per torns rigorosament cronometrats i la tornen a la basílica el primer dia de la Festa Major de l'any següent, acompanyats per tots els balls. Per tant, l'itinerari es desconeix fins que no surt el programa oficial. És exactament el cas invers del que; el dia 31, quan hi ha la tercera prcessó que finalitza amb un castell de focs artificials.

L'ofici solemne té lloc el dia 30 a 2/4 de 10 del matí, després d'esmorzar i de l'arribada de les colles castelleres de fora, tots els balls, comparses, grallers, falcons, castellers i la Banda, acompanyen als administradors de la Casa de la Vila fins a la basílica, amb l'ofrena dels Balls de la Festa Major.

Els orígens de la Festa Major de Vilafranca del Penedès daten del segle XVII i l'any 1991 va ser declarada festa tradicional d'interès nacional, si bé l’octubre de l’any passat el Govern de la Generalitat de Catalunya la va reclassificar dins el Catàleg del Patrimoni festiu com a festa patrimonial d'interès nacional, que manté una configuració similar des dels seus inicis.

Caracteritzada pel seu folklore i riquesa cultural -compta amb la participació d'un extraordinari nombre de balls populars, alguns dels quals es troben documentats a la  Processó de Corpus de 1600- ha esdevingut una de les grans festes de Catalunya.

Ver Elements festius d'origen religiós en un mapa más grande

Fonts:

  • "Tot a punt per a la festa major de Vilafranca, la setmana vinent " (La Fura, 23.8.2011)
  • Vilafranca assaja la cantada dels goigs de Sant Fèlix (Amics dels goigs, 24.8.2011)
  • Web de la Festa Major de Vilafranca
  • Entrada a festes.org
  • Entrada a festaCatalunya.cat

 Foto: La Fura.