Vés al contingut
Catalunya Religió
WikiSants6
Procés de treball de Wikisants per digitalitzar imatgeria d'Olot.
Galeria d'imatges

Roger Vilaclara –CR Trobar la imatgeria repartida per tot el món dels tallers dels sants d'Olot ja és possible gràcies a Wikisants. És la nova plataforma impulsada pel taller El Arte Cristiano d'Olot que busca geolocalitzar totes aquestes figures repartides per arreu del món. S'ha estrenat aquesta setmana i, de moment, ja són més d'un centenar de sants catalogats i localitzats, alguns dels quals es poden veure en format virtual a la pàgina web. La coordinadora del projecte, Martina Fernández, destaca la importància del treball per la capital de la Garrotxa: “És un patrimoni molt important per la ciutat i està repartit per tot el món”.

Wikisants és una plataforma per recollir tot el patrimoni que ha sortit dels tallers dels sants d'Olot. A partir d'un mapa interactiu, l'internauta pot visualitzar on es troben les diverses imatges catalogades i també en pot incloure d'altres, a més de modificar o millorar la informació de les ja registrades. "La voluntat del projecte és poder inventariar aquest material, difondre'l, preservar el patrimoni i permetre la participació de tothom qui vulgui posar el seu gra de sorra", explica Fernández.

La idea és poder-hi trobar imatges públiques d'arreu. "D'aquesta manera la gent les podrà visitar i veure pel seu propi peu", diu la coordinadora del projecte. A més, a Wikisants també s'hi poden trobar tours virtuals d'algunes esglésies que acullen aquestes imatges i, fins i tot, es poden veure les figures en format 3D.

La plataforma està destinada a "tota mena de públic". "Volem que hi entri gent, siguin catòlics o no, que tinguin interès a veure com hem fet aquest procés i que això permeti obrir tot aquest món de la imatgeria a qualsevol perfil", diu Fernández.

"Estem orgullosos d'haver pogut recollir i documentar tot aquest patrimoni"

El projecte que s'ha presentat aquesta setmana va iniciar-se el mes de setembre. Durant tot aquest temps s'ha fet "una feina molt feixuga", confessa Martina Fernández, perquè "mai abans s'havien catalogat aquestes figures". Per fer-ho, van contactar amb esglésies del territori que sabien que tenien imatges dels tallers d'Olot i les van anar visitant.

En aquesta visita, feien imatges a l'interior dels temples per poder fer els tours virtuals i veure el context de les imatges. També prenien les dades de les figures juntament amb el director de El Arte Cristiano, que ha anat acompanyat tota la tasca per determinar quines figures eren dels tallers d'Olot i quines no. Durant tot aquest temps, també s'ha fet feina programant la pàgina web, elaborant els recorreguts virtuals i digitalitzant les figures en 3D.

Amb tot, assegura que veure el resultat "val la pena". "Estem orgullosos d'haver pogut recollir i documentar tot aquest patrimoni important per la ciutat i poder-ho seguir fent junts", diu.

Ara, segons Martina Fernández, toca fer feina de difusió per diferents parròquies que tinguin imatges d'Olot perquè s'animin a participar del projecte. Si bé en un inici, el projecte s'ha centrat en el territori català, la intenció és "fer-lo gran i que arribi a tot el món". Les imatges d'Olot es poden trobar a Sud-America, Estats Units, Itàlia, Portugal i molts d'altres llocs on s'han comercialitzat.

Per aquest motiu és un projecte que volen que tingui "abast internacional". "Volem que gent de tot el món pugui publicar les seves figures i que el mapa de la pàgina principal quedi molt més complet", assegura Fernández. "És un projecte de futur amb el qual seguirem treballant", hi afegeix.

El projecte rep el suport econòmic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i s'ha dut a terme per l'empresa Iternatura Comunicació en coordinació amb El Arte Cristiano.

Més de 40 tallers diferents

Els tallers dels sants d'Olot són uns tallers de figures que van començar a sorgir a la Garrotxa. Entre el 1800 i el 1900 n'hi havia més de 40. De seguida, el territori es va posicionar com un gran exponent de figures i imatges de sants. Tot aquest patrimoni va sortir de la ciutat i es va repartir per tot el món. De tots aquests tallers, actualment només en queda un, el que es va fundar primer: El Arte Cristiano.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.