Vés al contingut
Catalunya Religió
Nemesi Solà
Foto: Generalitat de Catalunya

CR El sindicalista i activista antifranquista Nemesi Solà i Franquesa (Barcelona, 1929) ha mort als 95 anys. Pastisser i forner de professió, Solà va ser un referent catalanista al llarg dels anys i un dels autors del segrest de la Mare de Déu de Núria el 1967 per evitar que fos coronada pel dictador Franco.

La nit del 8 al 9 de juliol de 1967, un grup de joves activistes antifranquistes entraven a l’església del Santuari de Núria i s’emportaven la marededéu. Hores després difonien un comunicat exigint tres reivindicacions que s’emmarcaven en la campanya Volem bisbes catalans!: nomenament només de bisbes catalans per totes les diòcesis del país; la dimissió de l’Arquebisbe de Barcelona, Marcelo González Martín i el retorn de l’abat Escarré, exiliat des de feia dos anys.

Després de quatre anys, sis mesos i divuit dies de segrest, la marededéu va ser retornada a Núria. En aquest temps les exigències dels activistes s’havien acomplert totes i el 28 de gener de 1972, just el dia que prenia possessió el nou arquebisbe de Barcelona Narcís Jubany, la imatge va ser retornada a un delegat del bisbe d’Urgell.

Nemesi Solà també va ser un dels fundadors del Memorial 1714 –per a la recuperació i dignificació d'aquest espai al Fossar de les Moreres-, impulsor de la tradicional Flama del Canigó i membre destacat d'Òmnium Cultural des de la seva fundació. El 2015 va rebre el premi Joan Amades i el 2018 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva contribució a la cultura catalana i als drets nacionals de Catalunya.

Persones

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.