Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete –CR) Imaginen que es casi el seu fill i no puguin anar a la seva boda? O que vulguin conèixer el seu net però no puguin agafar un avió per fer-li una visita? Potser pensen que això només passa en països llunyans, però no, també passa avui a tan sols quinze quilòmetres de la frontera amb Ceuta, i és que si vens del Marroc, per exemple, i no tens molts diners al banc això no serà possible. Ara, que des d'aquí fem una escapada de cap de setmana per visitar Nador no serà cap problema si tenim passaport europeu. D'aquests temes i d'altres referents a la migració, el racisme, els prejudicis i la integració parla el llibre Mira'm als ulls, de la consultora de comunicació i activista antiracista, Míriam Hatibi. La sessió del juliol del club de lectura 'Amb fe de llibres' ha comentat la seva obra, publicada l'any 2018 pel segell editorial Rosa dels Vents.

► Podeu recuperar la conversa aquí.

Hatibi en el seu llibre posa d'exemple com la seva mare amb algunes amigues van arribar a Espanya fa dècades. Ho van fer amb ajuda col·lectiva de veïns, una proposta de feina i un títol de modista però poc podien imaginar aleshores que canviar de país es convertiria amb els anys en un procés burocràtic ple de traves, racisme, dobles vares de mesurar i en molts aspectes mancat de drets humans. "Les traves ara per arribar a Europa són inhumanes", afirma Hatibi durant el diàleg del club de lectura. Un exemple recent ho és la massacre a la tanca de Melilla.

El llibre parla de temes que afecten no només als migrants del Marroc sinó a qualsevol migrant que surt del seu país i que sovint no surt perquè vol. És un llibre en format quasi conversa, planer, i molt fàcil de llegir. La Míriam ha explicat que en cap cas volia fer cap estudi sobre el tema de la migració o el racisme, ni cap llibre teòric, "sinó plantejar que si algú vol saber sobre el tema i té recança per preguntar amb el llibre se soluciona i és com si parléssis amb la Míriam".

I és que malgrat la publicació té quatre anys de vida, el llibre posa de relleu un tema transversal i social, que "el desconeixement és font de prejudicis i el coneixement de l’altre ens apropa". Sovint escoltar el col·lectiu oprimit, reconeix Hatibi, passa per reconèixer "que tu ets l’opressor, i això no és còmode d’escoltar". Malgrat els avenços socials i col·lectius que s'han fet amb els anys i la presència, Hatibi explica que "no hi ha cap espai on la feina ja estigui feta en aquest aspecte, tots els espais segueixen sent font de discriminació, en un eix o en un altre, s’ha de seguir treballant i seguir oferint converses i escoltant".

Podeu recuperar la resta de sessions del club de lectura d'aquest curs al blog del club de lectura.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.