Vés al contingut
Catalunya Religió
Diktya Foundation
Galeria d'imatges

Glòria Barrete –CR Si alguna institució catòlica a Catalunya ha patit l'escarni públic i massiu pel tema dels abusos a menors és la Institució dels Germans Maristes. Un greu problema que van detectar, assumir i afrontar fa alguns anys i que ara els ha impulsat a ser molt creatius i propositius en aquest tema creant Diktya Foundation, una fundació per protegir i promoure els drets de la infància. Aquest dimecres la fundació s'ha presentat en societat a través d'un primer Congrés en què s'ha destacat l'àmbit internacional de la proposta, el gran treball en xarxa, i les pautes que marcaran el treball en safeguarding a partir d'ara.

"Fa molt temps que l'Institut marista està preocupat per alçar la veu pels drets dels infants", han recordat a l'inici del Congrés els organitzadors. La Fundació neix ara amb aquest objectiu i posa en el centre de totes les seves accions "els infants i joves i els seus drets", ha afirmat el seu president, el marista Jaume Parés. L'equip en xarxa els defineix, han explicat, i no només pel nom de la fundació –Diktya significa xarxes en grec– sinó també per totes les institucions i empreses participants del Congrés –més de 70–, que escenifiquen la voluntat "de ser propositius en el bon tracte i no fer-ho sols".

Una fundació "que surt de dins de la institució", ha remarcat el vicepresident del Comitè de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant, Luis Pedernera, i d'una institució "que ha patit aquesta xacra i vol canviar-ho treballant en la prevenció. Durant el Congrés de Diktya Foundation s'han pogut conèixer a través de diferents panells de treball els estàndards internacionals per polítiques de safeguarding, l'avaluació i l'impacte d'aquestes polítiques, o la participació d'infants i joves en les polítiques.

La conferència inaugural ha anat a càrrec del secretari de la Pontifícia Comissió per a la Protecció dels Menors, Andrew Small, qui ha parlat clar del problema dels abusos, del compromís que està adquirint l'Església catòlica amb el tema i de com es pot generar "una vocació de salvaguarda".

Destaca el potencial de capil·laritat que té l'Església per arribar als indrets més allunyats i vulnerables de la infància

Small ha iniciat el seu discurs afirmant que "la mala gestió dels abusos per part de l'Església catòlica ha erosionat la confiança en les institucions". Una gestió que s'allunya, ha recordat, del ferm compromís de l'Església "amb els drets dels infants, que alhora és reflex de la convicció sobre la dignitat de l'ésser humà".

Una xacra, la de l'abús, que no és una crisi puntual, sinó "una cultura", que ha de forçar l'Església a adquirir "un compromís permanent en la prevenció i fer-la emergir més forta". Small ha volgut remarcar el treball en xarxa de Diktya referint-se al potencial de capil·laritat que té l'Església "per arribar als indrets més allunyats i vulnerables de la infància".

També ha destacat la importància d'institucionalitzar el canvi de mentalitat a tots els nivells de la governança. "A l'Església, amb un bisbe o superior com a únic responsable, patim el risc de pensar-nos que un de sol ho fa bé". "Cal fer que la prevenció a menors no depengui d'una sola persona, sinó de tota la institució". Demana formació a tots els nivells perquè, afirma, "no es pot promoure cap canvi a les lleis si no ajudem a entendre-les".

El papa Francesc, ha explicat Small, està centrat en el canvi. "Francesc té molt present que cal institucionalitzar la protecció dels menors a l'Església". I un dels exemples és la creació de la Comissió en què Small és secretari.

"els drets de la infància no són accessoris sinó que estructuren tota la nostra acció"

Small també és clar a l'hora de retre comptes dels fets succeïts dins l'Església catòlica. "Retre comptes és el més difícil perquè cal mirar els responsables i superiors i dir a la cara que no s'ha fet correctament". Les víctimes, ha explicat, "volen la veritat, no diners, i tenen dret a saber-la". Small, però, també reconeix que l'abús "és un problema social, no només de l'Església", però que s'ha d'aprofitar el que s'ha après i generar "una vocació de salvaguarda".

En aquesta línia actua i s'emmarca el naixement de Diktya Foundation. Fruit de tot un itinerari de treball, "i no per casualitat", ha recordat Gabriel Villa-Real, provincial marista de la província de L'Hermitage. "Diktya és expressió de la voluntat decidida de la Institució per treballar per la infància", ja que, recorden, "els drets de la infància no són accessoris sinó que estructuren tota la nostra acció".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.