Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Bisbat de Lleida) Les Llars del Seminari de Lleida celebren aquest mes de juliol el primer aniversari de la seva posada en marxa i ja acullen 16 famílies. Amb motiu d'aquest aniversari aquest dimarts es va celebrar una trobada amb voluntaris i Amics de les Llars que han fet possible el projecte que va néixer al desembre del 2012 quan el bisbe Joan Piris va oferir utilitzar una part en desús del Seminari diocesà i reconvertir-lo en habitatges socials per a famílies desnonades o en situació de vulnerabilitat. En l'actualitat dels 19 pisos disponibles, tots equipats i moblats, només resten tres buits. Un o dos d'aquests habitatges es vénen reservant si és necessari, per a famílies refugiades procedents de països en conflicte. La previsió és que abans de final d'any tots els pisos estiguin habitats.

Una vintena de voluntaris i Amics de les Llars van participar en la trobada del primer aniversari de l'acollida de les primeres famílies a les Llars del Seminari. L'encontre va començar amb unes paraules d'acollida i agraïment del president de la fundació Entre Tots i pel Bé de Tothom, Carles Sanmartín.

Després, la directora de les Llars del Seminari, Montse Claveria, va explicar la feina feta durant el darrer any. Va destacar que el projecte va néixer amb tres objectius: oferir una llar a persones que es troben sense casa o en situació de necessitat, empoderar aquestes persones perquè puguin tirar endavant per elles mateixes i demostrar que una altra manera de viure en comunitat és possible.

Quatre anys després les Llars del Seminari són ja una realitat i hi viuen 48 persones: 25 adults, 6 joves i 17 infants. "Cada família col·labora a les despeses generals en funció de les seves possibilitats econòmiques", explica Montse Claveria. La directora de les Llars del Seminari va explicar la dinàmica de treball, la feina de les diferents comissions de treball formades per una quarantena de voluntaris i la tasca de la treballadora social "que fa un seguiment personalitzat de les famílies". Als darrers mesos s'han creat la Comissió de Voluntariat (Coval), per crear un protocol pels voluntaris que col·laboren amb el projecte; la Comissió de Cooperació Laboral, per fomentar l'autoocupació pels veïns; i el Grup de Dones de les Llars.

Un dels veïns de les Llars del Seminari, Emili, va relatar la feina de la Comissió Participativa (COPAR), que agrupa totes les famílies, les quals es reuneixen cada 15 dies juntament amb la treballadora social i la directora. Aquesta va relatar que "hem vist petits miracles, les famílies són les protagonistes del projecte però nosaltres, els voluntaris, hem après molt". Clavería va afegir que "hem incorporat les famílies als pisos de forma esglaonada perquè la seva integració sigui adequada i la sortida de les Llars dins d'un temps, també sigui esglaonada". El temps d'estada màxim és de tres anys.

Durant la trobada també es va donar a conèixer el pressupost per aquest any que puja a 68.000 € i es va incidir en la necessitat d'ampliar els recursos econòmics. Montse Canals, secretària de la Fundació Entre Tots i Pel Bé de Tothom, va dir que "l'objectiu és augmentar el nombre de persones sòcies fins a poder arribar als 20.000 euros anuals en aportacions, que equivaldria quasi a una tercera part del pressupost". La trobada va acabar amb l'entrega d'un petit obsequi als assistents i amb un berenar-sopar.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.