Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) Ignasi de Loiola és reconegut com a líder. El seu mestratge i exemple, que ha guiat durant anys la Companyia de Jesús, pot esdevenir també un manual per al lideratge. De la seva experiència se'n poden treure aprenentatges aplicables a les dinàmiques de lideratge d'empreses i institucions. Una de les aportacions més conegudes en aquest àmbit és la de Chris Lowney, autor del llibre El lideratge a l'estil dels jesuïtes, que apunta els quatre valors que, segons ell, defineixen el lideratge ignasià: el coneixement d'un mateix, l'enginy, l'amor i l'heroisme.

Aquests són també els quatre elements que centren el programa de lideratge inspirat en l'espiritualitat ignasiana que es va iniciar fa més de cinc anys al centre d'espiritualitat Cova Sant Ignasi de Manresa, i que està obert a totes aquelles persones que vulguin replantejar-se la forma en què personalment i professional aborden la seva vida com a directiu. Per als responsables d'aquesta iniciativa, l'espiritualitat ignasiana ens dóna eines que poden afavorir la capacitat d'observar la realitat o de prendre les decisions amb més llibertat. 

"Un líder d'empresa córre el risc de deteriorar-se, perquè el treball directiu es fa en un entorn de pressió", explica Carlos Losada, professor d'ESADE i un dels acompanyants del curs. És per això que un dels pilars del lideratge ignasià és la cura de la interioritat. Conèixer i entendre les fortaleses, debilitats i valors d'un mateix resultarà clau per a poder arribar a ser un bon líder. Ho serà també la capacitat d'innovació i adaptació al món canviant, perquè caldrà estar -com reclamava sant Ignasi- sempre llest per posar-se en camí. La gestió de les persones del seu equip determinarà l'èxit d'un líder. En aquest sentit, el mateix Ignasi aconsellava liderar amb amor i modèstia, visió, valor, passió, compromís, lleialtat i suport mutu.

Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.