Vés al contingut
Catalunya Religió

(Ignasi Escudero –CR) La societat civil no ha deixat de donar resposta a la crisi social que ha portat la pandèmia de la Covid-19. Des del mes d’abril el Centre Sant Jaume i la Xarxa Solidària de Badalona han repartit 37.400 àpats a les persones en situació de més vulnerabilitat de la ciutat.

Aquesta acció solidària està garantida fins a finals de juny. Garantir el servei al juliol és, a dia d’avui, incert. “Un àpat costa cinquanta cèntims, però n’estem fent molts”, diu Pablo Torres, un dels primers joves voluntaris en participar-hi. Reconeix que “et quedes amb un sabor agre sabent que la necessitat està allà i ara no es pot garantir el servei”.

Solidaritat davant la crisi social

El que va començar com una resposta solidària i espontània del cap de cuina de F.Roca, Jordi Closella, ha crescut arribant a més de 500 famílies badalonines i 300 més arreu de l’àrea metropolitana. L’empresa de restauració F. Roca s’encarrega de la cuina dels menús que ha finançat a través de donatius solidaris amb la campanya “50 cèntims, 1 àpat”.

Tres joves voluntaris, vinculats al Centre Sant Jaume, van començar acompanyant al cuiner. Aquests van engrescar a més gent i el boca orella ha portat fins a 20 persones a implicar-se en el projecte. Pablo Torres arriba a les 9 del matí a la cuina de l’escola. Allà es distribueixen les tasques entre els voluntaris: uns es dediquen a envasar 1.600 àpats al llarg del matí i altres a portar-los en un camió frigorífic a les entitats socials que els repartiran.

Abans d’arribar a Badalona el camió fa uns quants quilòmetres, aturant-se a Barcelona, Rubí i Sabadell per distribuir part dels menús a entitats locals. A Badalona els més de 400 voluntaris de la Xarxa Solidària s’encarreguen de fer-ho arribar a les famílies dels barris que més ho necessiten.

Crida a les aportacions particulars

“És molt lloable que hagi sorgit una iniciativa com aquesta”, valora Torres, tot i que admet que preferiria que no hi hagués la necessitat. Lluny de l’idealisme, la societat civil s’ha arremangat i ha posat el seu gra de sorra “cadascú segons les seves possibilitats”.

El finançament d’aquests àpats s’ha pagat amb aportacions particulars que ara són més necessàries que mai. L’empresa F. Roca, que col·labora anualment amb el Centre Sant Jaume en el “Sopar de les llenties”, ha obert una campanya de donatius per garantir l’entrega de menús. Una resposta de la societat civil que no volen aturar, com tampoc s’atura la crisi.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.