Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) L’escriptor berguedà Jordi Cussà i Balaguer, mort aquest diumenge als 60 anys, havia estat escollit pel jurat dels Premis Crítica Serra d’Or de Literatura i Assaig. El veredicte s’havia decidit de manera unànime fa uns mesos però encara no s’havia fet públic.

“Tenim una sensació compartida de tristor i desolació perquè el veredicte no ha pogut fer-se públic abans”, han lamentat els membres del jurat en un breu comunicat emès l’endemà de la mort de l’escriptor. El veredicte s’havia de fer públic el proper 17 de setembre.

‘El primer emperador i la reina Lluna’ (Comanegra) és la novel·la que ha meravellat al jurat, integrat per Francesco Ardolino, Borja Bagunyà, Marta Nadal, Marina Porras i Xulio Ricardo Trigo. Els cinc crítics no han dubtat en qualificar Cussà com “un dels millors novel·listes catalans contemporanis”.

Jordi Cussà es va donar a conèixer entre el gran públic amb la seva primera novel·la, ‘Cavalls salvatges’, un text que actualment estava adaptant al format de novel·la gràfica amb el dibuixant Jaume Capdevila, Kap. Al llarg de la seva carrera ha publicat una dotzena de novel·les i reculls de relats i poesies, així com diverses obres teatrals i traduccions d'altres autors. 

L'any passat l'entrega de premis es va suspendre a causa de la covid-19. Entre els guardonats hi figuraven les escriptores Marta Marín-Dòmine, Dolors Miquel i Àlex Susanna.