Vés al contingut
Catalunya Religió
blanquerna-iqs
Fotografia: IQS.

URL 'Pau i Justícia. Cap a societats més justes, pacífiques i inclusives: els joves i l’ODS 16' és el títol de la tercera edició sobre l’Agenda 2030 que celebra anualment la URL i que aquest any s’ha celebrat a IQS. L’objectiu de la jornada ha estat potenciar el debat entorn aquest ODS, el de la pau, des de la perspectiva de persones i col·lectius afectats per la violència de les guerres, i posant al centre el paper de l’estudiantat de la URL, buscant un espai de reflexió per a desenvolupar l’Agenda 2030.

La inauguració de la jornada ha estat a càrrec del rector de la URL, Josep A. Rom. Tant ell com Òscar Mateos han explicat que l'objectiu d'aquesta tercera jornada ha estat posar al centre el paper de l'alumnat i és el que, de fet, ha reflectit el programa.

“L'art serveix per explicar els fets, sense necessitat de revictimitzar el dolor”

La primera taula ha estat un diàleg entre un defensor de drets humans, l'activista Jeison Castaño que des de la comuna 13 de Medellín ha lluitat per escampar la pau i la no-violència, i un grup d'estudiants de la URL.

Aquest jove ha conversat amb Andrea Flores, alumna d'Esade-URL; Paula Gelpí, alumna de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL; Rafael Jaume Venys, alumne de La Salle-URL; i Anna Pau, alumna de Blanquerna-URL. Els alumnes han compartit amb ell els dubtes i les inquietuds. Jeihhco els ha explicat com, gràcies a l'art i la memòria històrica, es pot construir el futur d'una societat.

“L'art és la possibilitat de salvar el món", ha assegurat Castaño. Per a ell, és la possibilitat d'imaginar un "món destí". “L'art serveix per explicar els fets, sense necessitat d'haver de repassar o revictimitzar el dolor, i poder guardar-lo a la memòria col·lectiva", ha afegit.

Construir pau dia a dia

Tot seguit ha tingut lloc la segona taula rodona que, moderada per Oriol Pou, coordinador del grau en Enginyeria Química a IQS-URL, s'ha centrat en l'exposició d'alumni de la URL que treballen i es dediquen professionalment a l'àmbit de la construcció de la pau. Aquests exestudiants de la Universitat han explicat quina era la seva trajectòria laboral i com, des de les seves organitzacions i posicions laborals, s'estaven dedicant a construir la pau.

Finalment, la jornada s'ha tancat amb un espai de reflexió, moderat per Leticia Duboc, investigadora de La Salle-URL, liderat per la traductora i activista iraniana, Ryma Sheermohammadi, que s'ha especialitzat a divulgar la situació dels drets humans a l'Iran. Ella ha compartit amb els joves del públic una realitat invisible que viuen altres joves com ells a l'Iran que estan privats de rebre educació superior, ni privada ni pública, pel simple fet de pertànyer a una religió.

Temàtica
Institucions
Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.