Vés al contingut
Catalunya Religió
pietat-igualada
Fotografia: Ajuntament d'Igualada.
Galeria d'imatges

Ajuntament d'Igualada L’Ajuntament d’Igualada i l’Escola Pia han signat un conveni per col·laborar en la restauració de la imatge de 'La Pietat d’Igualada', una escultura gòtica del segle XV tallada en alabastre obra de l’important taller escultòric del Mestre de Ríimini. La imatge, amb més de 600 anys d’història i propietat de l’escola, històricament ha format part del Santuari de la Pietat d’Igualada.

Amb aquest conveni, el consistori igualadí reconeix l’important valor artístic i històric d’aquesta peça -que al llarg dels segles s’ha mantingut sempre a la ciutat d’Igualada-, i la necessitat de mantenir-la en bon estat de conservació. Per aquest motiu, dona suport a la petició de subvenció que l’Escola Pia ha demanat al Departament de Cultura de la Generalitat per tirar endavant el projecte de restauració.

L’Escola Pia ha encarregat a un reconegut restaurador els treballs de neteja de la imatge, la restauració dels elements més danyats pel pas del temps i dels desperfectes patits durant la Guerra Civil, que s’efectuaran en instal·lacions de la Generalitat. Al mateix temps, es faran diversos treballs d’anàlisi per intentar dotar-la del seu aspecte original.

Un estudi acadèmic, presentat el 2022 per Alberto Velasco i Santos M. Mateo, assegura que la imatge és obra del taller del Mestre de Ríimini, un taller situat a l’actual Alemanya, que realitzava imatges d’alabastre d’una molt bona qualitat. La particularitat de la Pietat igualadina, és que, a diferència de les altes obres conegudes del Mestre de Ríimini, conservades en museus, aquesta s’ha mantingut sempre a la mateixa ciutat i amb la devoció i culte que tenia inicialment.

Una imatge que es quedarà per sempre a Igualada

Un dels punts importants del conveni de col·laboració entre Escola Pia i ajuntament, és el fet que, una vegada l’obra estigui restaurada, haurà de romandre de forma permanent a la ciutat d’Igualada amb la voluntat de preservar i mantenir aquest patrimoni d’incalculable valor artístic, històric i sentimental a la ciutat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.