Vés al contingut
Catalunya Religió
Ignasi Garcia i Clavel CR
Ignasi Garcia i Clavel

CR El filòleg, actual president de la Fundació d’Escoles Parroquials, i un dels fundadors de Catalunya Religió, Ignasi Garcia i Clavel, ha estat distingit aquest any amb la Creu de Sant Jordi. És un dels noms que ha fet públic el Govern de la Generalitat de Catalunya aquest dimarts en roda de premsa. Se'l distingeix per la seva gran convicció en construir, des de l'escolta i el diàleg, una societat més empàtica i tolerant. Com a director general de Presons va lluitar per promoure un model penitenciari amb la reinserció com a referència, i també per millorar les condicions dels presos. Va impulsar la creació del primer Departament d'Afers Religiosos a la Generalitat, en el qual va tenir un paper molt destacat en el foment del diàleg interreligiós. L'acte de lliurament tindrà lloc a principis del mes de juliol.

Ignasi Garcia i Clavel (Barcelona, 1943), filòleg, ha estat director general de Serveis Penitenciaris i de Rehabilitació, gerent de l’Institut Català de Serveis a la Joventut i el primer director general d’Afers Religiosos, entre altres responsabilitats en el Govern de la Generalitat de la Catalunya. En l’àmbit penitenciari va impulsar les polítiques de reinserció social, de potenciació de l’educació i les activitats culturals, el treball i la integració de la sanitat en la xarxa pública, a més de l’obertura a la societat i als voluntaris i la interrelació amb les entitats socials. En l’àmbit religiós va promoure la interlocució amb totes les confessions religioses i la presència catalana davant la Santa Seu. Actualment és president de la Fundació d’Escoles Parroquials. Ha dirigit diverses escoles, va ser comissionat d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona, director de l’àrea de Seguretat Pública i Penitenciària del Síndic de Greuges de Catalunya i fundador de Catalunya Religió. En tots aquest àmbits s’ha distingit per un cristianisme renovat i arrelat al país, pel compromís social i servei a la societat i a l’Església catalana, i defensor de l’educació com a eina de transformació social.

Originari del barri de La Sagrera de Barcelona, Garcia i Clavel neix en plena postguerra i en un moment de nacionalcatolicisme. Es vincula de ben petit a la parròquia de Crist Rei de La Sagrera, i amb catorze anys entra a formar part de la JIC, la Joventut Independent Catòlica. Començarà a estudiar el Batxillerat Superior ja gran a les nits mentre treballa a una fàbrica nou hores diàries. Serà a la universitat, estudiant filologia, on trobarà la seva vocació educativa. Mentre estudia la carrera universitària exerceix de professor al Sant Felip Neri fins que el fan director de l'escola, on ho serà durant onze anys, fins al 1984.

Fa el salt a la política "amb poca convicció", reconeixia en una entrevista fa uns anys, i del 1985 al 1990 és Gerent a l'Institut Català de Joventut. On sí estava convençut de militar, afirma, era "en la línia de catalanitat i recuperar el país, i en la línia d'una economia no salvatge”. Hereu del Vaticà II, Garcia i Clavel sempre ha defensat "que no hi ha fe si no hi ha compromís polític, social, o familiar, de tota mena”. I el compromís i l’educació pels joves el porten a Presons.

L'any 1990 és nomenat director general de Presons fins al 1999. Nou anys i set mesos, que no van ser fàcils. "Vaig lluitar per la reinserció i també per una altra cosa que a presons s'ha de lluitar sempre, evitar el maltractament als presos, provocat per alguns mals funcionaris en l'ús de la força".

El gener del 2000 és nomenat director general d'Afers Religiosos. L'objectiu principal, conèixer les confessions religioses. Ajudes, coneixement, visites i crear una infraestructura mínima. Aquesta va ser la feina iniciada per Ignasi Garcia Clavel.

Des del 2005 també és president de la Fundació d'Escoles Parroquials (FEP), nomenat pel cardenal Lluís Martínez Sistach i ratificat pel cardenal Joan Josep Omella. Un càrrec que ostenta voluntàriament, com tot el que fa ara.

L’any 2009 impulsa, junt amb d’altres persones, la iniciativa de Catalunya Religió. Un projecte aleshores inicipient que va comptar amb la seva presidència fins al 2012, moment en què assumeix la responsabilitat de l’oficina d’afers religiosos de l’ajuntament de Barcelona.

Una vocació que s'allunya i molt del que s'entén per una jubilació tradicional, però és que per a Ignasi Garcia i Clavel "jugar a la petanca o viatjar", no l’omple. "Prefereixo cremar els anys que em quedin estant actiu i crec que això em conserva el terrat ben despert”, ens explicava fa quatre anys.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.