Vés al contingut
Catalunya Religió

(OHSJD) Aquesta setmana han començat els actes per commemorar el centenari de la mort de Sant Benet Menni amb una celebració a Dinan, França. Germans, germanes i col·laboradors de les dues institucions viuran unes jornades de convivència i reflexió sobre la figura i el llegat d'aquest profeta de l'hospitalitat. A més s'han programat activitats durant tot l'any i s'ha posat en marxa un bloc amb àmplia informació de Sant Benet Menni i el seu llegat, que consta de 22 grans centres entre asils, hospitals generals i hospitals psiquiàtrics.

Sant Benet Menni va saber universalitzar l'hospitalitat traspassant fronteres i dignificant les persones malaltes i amb estigmes socials. La seva caritat no va conèixer límits. Va viure lliurat a ajudar els més necessitats, com les persones amb malaltia mental, sense llar, malalts i exclosos de la societat, donant exemple d'integritat, caritat inesgotable i excepcionals dots de govern. El papa Joan Pau II el va beatificar el 1985 i va ser canonitzat el 1999.

D'altra banda, va restaurar l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu a Espanya a partir de 1867 i el 1881 va fundar la Congregació de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús al costat de María Josefa Recio i María Angustias Giménez.

Menni va néixer el 1841 a Milà (Itàlia), i va morir a Dinan (França) amb 73 anys, sent una figura d'excepcional rellevància en la història de l'atenció hospitalària i el camp de la salut mental, per la gran tasca que va exercir a favor de les persones malaltes, malgrat les enormes dificultats que va trobar, com l'escassetat de recursos i l'estigmatització de la malaltia mental, la discapacitat i la pobresa.

El seu llegat convida a arribar als espais i persones on altres no arriben, sent testimonis entusiasmats de la Bona Notícia, per recrear el carisma de l'Hospitalitat amb "Un cor sense fronteres".

Sant Benet Menni va morir a Dinan el 24 d'abril de 1914, i per això l'any 2014 té un significat molt especial per a la Congregació de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús i l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, està previst celebrar diferents activitats per commemorar els 100 anys de la seva mort.

Aquest dijous ha començat oficialment l'any del centenari a Dinan, França, on germans, germanes i col·laboradors de les dues institucions celebren unes jornades de convivència i reflexió sobre la figura i el llegat d'aquest profeta de l'Hospitalitat.

La cloenda d'aquesta commemoració tindrà lloc el dia 24 d'abril del 2015 a Ciempozuelos (Madrid), Casa Mare de la Congregació de Germanes Hospitalàries i primer centre fundat per Menni el 1876, dedicat a l'atenció psiquiàtrica integral.

En motiu del centenari s'ha posat en marxa una pàgina web amb àmplia informació de la figura de Sant Benet Menni i el seu llegat. També hi ha materials litúrgics, recessos hospitalaris, calendari d'activitats i informació del projecte solidari SOS Filipines.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.