Vés al contingut
Catalunya Religió
fundacio-la-caixa-esperança-10-anys
Fotografia: ACN.

ACN Durant els últims deu anys, la Fundació de l'Esperança, fundada per la Fundació 'La Caixa', ha atès 7.931 persones en risc de pobresa i exclusió social. Aquesta atenció ha estat de manera personalitzada amb l'objectiu de millorar l'autonomia, promoure la igualtat d'oportunitats i afavorir la inclusió en un dels districtes de Barcelona amb més complexitat social: Ciutat Vella. "El nom de la fundació està molt ben escollit, ens ha donat molta esperança", ha dit Juan Ramón, una de les persones que la fundació ha acompanyat en l'últim any.

La institució, que ha celebrat aquest dimarts el seu 10è aniversari, atén més de 500 famílies cada any i les acompanya per potenciar les seves capacitats i “empoderar-les”. Ho ha expressat la directora de la Fundació de l’Esperança, Núria Danés, que ha explicat que l’espai té l’objectiu de teixir una relació de “confiança” perquè les persones millorin la seva qualitat de vida i se sentin part activa de la societat.

A banda dels 30 professionals que treballen a la fundació, al llarg d’aquests anys més de 300 persones han desenvolupat tasques de voluntariat al centre. La fundació compta amb un pressupost d’uns 3 milions d’euros anuals.

Durant aquests 10 anys, la Fundació de l'Esperança han aconseguit 1.948 insercions laborals

Una de les persones que ha tocat la porta de la fundació en cerca d'ajuda és en Juan Ramón, un home que fa dos anys va marxar d'Hondures amb la seva dona i el seu fill "per qüestions de seguretat". Segons ha explicat, la seva família a poc a poc ha pogut anar tirant endavant gràcies a l'ajuda de Càritas i la Fundació de l'Esperança.

Juan Ramón ha dit que es va posar en contacte amb l'entitat gràcies al boca-orella i que, després de passar per diverses cases d'amics i coneguts, la fundació li va facilitar un habitatge. "Des de fa un any paguem una quantitat simbòlica gràcies a la fundació", ha explicat. A més, està molt agraït als professionals de l'entitat per haver-li aconseguit una feina a través del programa d'ocupació.

La inserció laboral, clau per construir un nou futur

La Fundació de l'Esperança forma part de la xarxa d'entitats del programa Incorpora, que ajuda les persones en risc d'exclusió a accedir a una feina a través d'itineraris personalitzats. Durant aquests 10 anys, han atès 3.575 persones i han aconseguit 1.948 insercions. També duen a terme formacions en oficis i tallers per millorar les competències i les habilitats, així com orientació professional.

L'Alexandra és una de les persones que s'han apuntat al curs d'administració i comptabilitat. Segons ha explicat en unes declaracions a l'ACN, fa cinc mesos que va arribar a Barcelona procedent de Veneçuela. Un cop aquí, van ser la seva germana i la seva filla, ja a la ciutat des de fa anys, que li van parlar de la fundació.

El 70% de les persones que es formen a la fundació aconsegueixen feina

"Vaig veure que feien inserció laboral i que tenien un curs d'administratiu comptable", ha explicat. L'Alexandra assegura que està vivint una nova oportunitat i que se sent "entusiasmada" de poder formar-se en el que ha estat la seva professió des de fa 20 anys al seu país.

D'aquí a unes setmanes començarà les pràctiques formatives en una de les empreses que col·laboren amb l'entitat i, un cop acabades, té l'esperança d'entrar al mercat laboral català. El 70% de les persones que es formen a la fundació aconsegueixen feina, segons l'entitat.

Un espai familiar per acompanyar en la criança

En l'àmbit de projectes, l'entitat té en marxa l'Espai Familiar, un taller de criança per acompanyar les famílies amb nens de fins a tres anys. Segons ha explicat la directora de la fundació, l'objectiu és millorar les competències parentals, compartir experiències i fomentar desenvolupament psicomotor i cognitiu dels infants. El projecte, que es va estrenar l'any passat, va comptar amb 64 mares i 69 infants, i enguany es preveu que la xifra sigui augmenti.

Així doncs, durant dos matins a la setmana, una educadora infantil treballa amb les mares els diferents continguts relacionats amb la criança: des dels hàbits d'alimentació a les tècniques del son, passant per la promoció de la salut dels infants. A la vegada, una treballadora social fa un seguiment de les famílies i les assessora tenint en compte els seus recursos.

Majeda, procedent de Bangladesh, és una de les mares que va a l'espai de criança. Segons ha explicat, a banda dels consells sobre maternitat, aquest és un espai segur on crear vincles amb altres mares que passen per situacions similars a la seva. Majeda té una filla de cinc mesos i, quan pot, va als cursos d'idiomes que ofereix la fundació per aprendre castellà.

La Casa de Recés, el camí per a l’emancipació

Des del maig del 2013 la Fundació de l'Esperança s'encarrega també de gestionar la Casa de Recés, que des de llavors ha acollit a 196 dones en situació de vulnerabilitat d'entre 18 i 35 anys. La finalitat de la iniciativa, ha assenyalat Danés, és afavorir la seva autonomia i facilitar el seu projecte d'emancipació. La directora ha dit que la majoria de les residents han viscut situacions de violència i ha explicat que la Casa de Recés les acompanya a enfortir les seves capacitats a partir d'un pla de treball en què elles mateixes defineixen el seu projecte de vida. El centre té capacitat per a 44 dones, però la fundació en té disponibles 12 més distribuïdes en 4 pisos. Aquests habitatges són dirigits a les dones que es troben en la darrera fase de la seva estada a la Casa de Recés.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.