Vés al contingut
Catalunya Religió
fundacio-la-caixa
Fotografia: Fundació “la Caixa”.

Fundació “la Caixa” En marxa la primera marató de paraules per afrontar la soledat en la gent gran de la Fundació “la Caixa”. Places i carrers de les 7 ciutats catalanes en les quals es desplega el programa Sempre Acompanyats es convertiran en espais públics de debat on se sensibilitzarà sobre el fenomen de la soledat i la importància de teixir bones relacions socials.

Sota el lema 'Una paraula per canviar-ho tot', l’acció parteix de la convicció que parlar és el primer pas per prendre consciència sobre el sentiment de soledat no desitjada. A partir d’aquesta detecció, el programa ofereix un equip professional amb l’objectiu d’empoderar la persona facilitant-li relacions de confiança, compromís i col·laboració amb l’entorn, com també suport en el seu procés perquè pugui gaudir d’una vida plena.

En aquest sentit, a través de xerrades amb reconeguts experts que es duran a terme als sofàs instal·lats a les diferents places i carrer, la ciutadania es podrà apropar a la soledat des de diferents enfocaments: per exemple, l’edatisme i els estereotips sobre la vellesa; les relacions afectives, les emocions, el benestar i el sentit de la vida; la fragilitat física i social; l’aïllament durant la pandèmia; el sentiment de pertinença o el paper de les xarxes comunitàries en la soledat. Tot això, a través de personalitats com el filòsof Francesc Torralba; els psicòlegs Feliciano Villar i Montse Celdran Castro; la geriatra Laura Coll-Planas, o l’educador social dedicat a la gerontologia social Eduard Verge, entre d’altres.

Un programa amb més de cent anys d'història

La iniciativa es durà a terme amb motiu del Dia Internacional de la Gent Gran a les localitats de Girona, Lleida, Tàrrega, Sabadell, Terrassa, Tortosa i Santa Coloma de Gramenet. També a Màlaga, Granada, Jerez, Logronyo, Pamplona, Múrcia i Palma. A més de ser un punt de trobada i visibilització, l’acció té el propòsit de detectar noves persones en situació de soledat i reivindicar la tasca de les entitats que treballen per abordar aquest fenomen als territoris.

El programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa”, amb més de cent anys d’història, té com a objectiu abordar els nous reptes que es presenten en la vellesa. En el conjunt d’Espanya, les persones més grans de 65 anys representen el 19,1 % de la població i es preveu que aquest percentatge augmenti fins al 24,9 % el 2068. S’estima que, en aquesta franja d’edat, la soledat té una prevalença d’entre el 30 i el 40 %, és a dir, afecta entre 2,7 i 3,6 milions de persones grans a Espanya.

Comprendre la soledat i intervenir-hi

El programa Sempre Acompanyats considera la gent gran com a subjectes actius i parteix dels seus interessos, necessitats, capacitats per ajudar-les a afrontar la seva situació de soledat fomentant relacions socials significatives i l’empoderament de la persona i reforçant les seves fortaleses personals.

El projecte té la finalitat de comprendre la soledat i intervenir-hi tenint en compte la seva complexitat i idiosincràsia amb una metodologia innovadora que implica la comunitat i les entitats locals, i promovent les xarxes d’acompanyament i col·laboració. El programa uneix en un mateix propòsit comú les diferents administracions públiques, entitats, associacions i persones de cada territori.

190 voluntaris i 156 entitats

Actualment, Sempre Acompanyats es porta a terme a 14 ciutats del territori espanyol i en 2 de Portugal (Lisboa i Porto). Durant aquest any, el programa ha atès prop de 1.000 persones, gràcies a la implicació de més de 330 voluntaris i de 430 entitats, organitzades en xarxes comunitàries. A Catalunya, el programa ha atès més de 560 persones, gràcies a la implicació de més de 190 voluntaris i 156 entitats.

El confinament i l’aïllament social provocat pel context de la pandèmia van poder agreujar les situacions de soledat de la gent gran. Segons una enquesta en línia feta durant el confinament i dirigida a persones que van participar en el programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa”, la prevalença de la soledat se situava en el 54,04 %.

Es tracta d’una xifra a l’alça en comparació amb la prevalença detectada a l’enquesta que es va fer en el marc del programa Sempre Acompanyats el 2018, que estimava en el 39,8 % la soledat emocional i en el 29,1 % la soledat social en aquest col·lectiu. A més, l’últim estudi dut a terme per l’entitat revela que més del 34 % de les persones enquestades reconeixen haver tingut pensament negatius durant la pandèmia i haver sentit tristesa, ansietat i malestar.

Temàtica
Institucions
Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.