Vés al contingut
Catalunya Religió
papa-10-anys-pau
Fotografia: Vatican News.

Vatican News "Sembla que va ser ahir", diu el papa Francesc després de 10 anys de pontificat. El dia en què celebra el seu desè aniversari com a Papa, el Vaticà publica una conversa amb Jorge Mario Bergoglio on valora els anys de papat. En el pòdcast, el Papa expressa els seus "somnis de futur" per l'Església i demana un desig per al seu aniversari. Els moments dolorosos viscuts com a Papa han estat tots relacionats amb la guerra, explica. Davant d'això, el seu desig: "Pau, necessitem pau".

En la conversa, el Papa parla de "moments dolorosos". Tots relacionats amb la guerra. Durant aquests deu anys ha fet visites als cementiris militars de Redipuglia i Anzio, ha estat present en la commemoració del desembarcament de Normandia, ha organitzat una vigília per evitar la guerra a Síria i ara viu la "barbàrie" de la guerra a Ucraïna. “Darrere de les guerres hi ha la indústria armamentística, això és diabòlic”, diu el Papa. Sobre el conflicte iniciat per Rússia el 2022, el Papa assegura que no esperava que, "un bisbe vingut de la fi del món", fos el que dirigís l'Església universal "en temps de la tercera Guerra Mundial". "Pensava que el conflicte de Síria era un cas concret, després van venir els altres", diu.

"Em dol veure els morts i els joves, siguin russos o ucraïnesos, que no tornen". Per aquest motiu demana al món pau com a regal per aquest important aniversari.

El Papa ha viscut els 10 anys de pontificat "amb la tensió d'un avui que és ahir i no demà".

Fraternitat, plor i somriure. Són els "tres somnis per a l'Església, el món i els qui governen" que el Papa manifesta en el pòdcast. Demana "reconstruir la fraternitat" i aprendre a no tenir por de plorar i somriure. "Si un s'oblida de plorar, alguna cosa va malament; i si un s'oblida de somriure, encara és pitjor”.

Sobre els deu anys de pontificat, el Papa explica que s'han viscut "amb tensió". "El temps té pressa i quan vols pensar en l'avui ja és ahir", diu. La rapidesa del dia a dia fa viure "amb la tensió d'un avui que és ahir i no demà". Per a ell, viure així és "una cosa nova".

Dels milers d'audiències, els centenars de visites a diòcesis i parròquies i els quaranta viatges apostòlics a tots els racons del planeta; el Papa en guarda "un record precís al cor". Un dels moments més bonics d'aquests anys, diu, és la trobada a la plaça de Sant Pere amb els ancians", l'audiència amb els avis de tot el món el 28 de setembre del 2014. “Els avis són saviesa i m'ajuden molt, jo també sóc vell, no?". "Les trobades amb gent gran em renoven i em rejoveneixen, no sé per què", diu.

"Un podcast? Què és?"

El 'Popecast' és un pòdcast que ha publicat aquest dilluns el vaticà on Francesc ofereix una mirada sobre els deu anys de papat. En el moment de la conversa, Francesc espera dret a la porta, agafat al seu bastó. Com sempre. Somriu al micròfon amb el logotip dels mitjans de comunicació vaticans i pregunta: "Un podcast? Què és?". "Que bé, fem-ho", és la reacció després de l'explicació. Després, la pregunta: “Què sent que està compartint amb el món amb motiu d'aquesta fita per a la vida i el ministeri?”.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.