Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

-Vacances singulars VIII-

(Ramon Bassas/CR) “Certament que les meves vacances són singulars, si així ho voleu dir”, ens adverteix el bisbe Francesc Pardo només en començar. Com a titular de la diòcesi de Girona, des de 2008, Pardo admet que no farà dies seguits de vacances “a causa dels compromisos pastorals de visites a parròquies, principalment turístiques, de participació en celebracions de festes majors, i de visites a persones que durant el curs no he pogut fer”. “Pregària, reflexió, lectura, visita a persones en els seus indrets, celebracions a parròquies i visita a familiars... i el que no es pot preveure”, resumeix el bisbe.

No ens hauria d’estranyar. En les zones turístiques, que en la seva diòcesi n’hi ha unes quantes i que viuen principalment de les vacances dels altres, es predica poc amb l’exemple, sobretot a l’estiu. No en va el bisbe Pardo és vocal responsable del departament de Pastoral del Turisme i Temps Lliure de la Comissió Episcopal de Pastoral de la Conferència Episcopal Espanyola. Coneix tan a fons aquesta realitat que sembla que l’emuli i es proposi treballar almenys tant com els professionals del sector.

Estones amb amics i preveres

Però no tot ha de ser treballar i l’estiu permet fer moltes coses que a l’hivern no es presten tant, tampoc per un bisbe. El bisbe Pardo trobarà forats per fer dies saltejats de vacances, “que dedicaré a llegir” i “a desplaçar-me a alguns indrets del Bisbat que encara no conec del tot”, diu, referint-se als  13 arxiprestats, 383 parròquies i 12 annexos que comprenen el territori diocesà.

Pardo coneix molt bé la vida parroquial en la seva trajectòria pastoral en els seus quaranta anys coma prevere. Ha estat  coadjuctor de dues parròquies a Vilafranca del Penedès (població d'on en va ser arxipreste i vicari episcopal de la zona) rector de Sant Sadurní d'Anoia, de Monistrol d'Anoia i de Sant Esteve de Granollers (on també féu d’arxipreste i, de nou, vicari episcopal d’aquiesta altra zona), de manera que ha anat incorporant un munt de coneixences de laics que l’aprecien i que comparteixen les vacances amb ell. Així que, aquest any, també anirà uns dies al Pirineu “amb algunes famílies de les parròquies on vaig ser rector, i amb un mossèn marxaré uns dies en destí per decidir. Durant la primera setmana de setembre”, afegeix, “faré exercicis espirituals amb alguns capellans de Girona”.

“Ah! I intentaré descansar algun dia tal, com em recorda Josep Roig, que em va intervenir quirúrgicament”, conclou el bisbe Pardo, que fou operat a principis d’any, tot i que la seva activitat estival sembli desmentir-ho.