Vés al contingut
Catalunya Religió
savall
Fotografia: Eli Don (ACN).

ACN La quarta edició del Festival Jordi Savall estarà dedicada a la convivència i a les músiques del món amb una gran oferta de concerts inspirats en la pau, la tolerància i la diversitat cultural. La proposta se celebrarà a Montblanc i als Reials Monestirs de Poblet i Santes Creus del 12 al 18 d'agost i comptarà amb grans noms internacionals com Alfia Bakieva, Luca Guglielmi o Paolo Pandolfo. D'altra banda, l'edició d'enguany tornarà a posar un especial èmfasi en la presència femenina, i en l'acollida de programes interpretats per conjunts musicals joves i emergents. Jordi Savall ha recordat que la música permet "viatjar en el temps" i sentir "les mateixes emocions" que sentien les persones d'èpoques passades.

El 12 d'agost el festival donarà el seu tret de sortida al convent de Sant Francesc de Montblanc amb el conjunt Intactvs, que actuarà sota la direcció del reconegut intèrpret Efrén López amb un concert dedicat a l'amor i a les músiques del Trecento italià.

A partir del dimarts 13 d'agost, el certamen es traslladarà al Monestir de Santes Creus on s'oferirà un concert d'homenatge a Marco Polo en commemoració dels 700 anys de la seva mort amb els conjunts musicals Hespèrion XXI i Orpheus 21 sota la direcció del mateix Savall. Prèviament, hi haurà un recital de Tasto Solo amb Guillermo Pérez.

"Aquest any l'estructura DEL CERTAMEN està dedicada al diàleg intercultural a través de l'acceptació de l'altre"

Santes Creus rebrà durant uns dies una rellevant presència de músics d'arreu del món. En aquest sentit, destaquen concerts com el de 'La veu dels tàrtars', el 14 d'agost a càrrec de l'Ensemble Ekiyat – liderat per les germanes Alfia i Aliya Bakieva -, o el de 'Pythia' de l'Ensemble Irini el 15 d'agost. En aquest mateix emplaçament Savall oferirà el 18 d'agost 'Un mar de músiques', una combinació de peces procedents de l'Àfrica, d'Amèrica i del Carib.

També s'hi podrà veure el 14 d'agost 'Pro·Pacem', que advoca per crear un espai de pau i que està interpretat per La Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI sota la direcció i interpretació de Savall. D'altra banda, el Reial Monestir de Poblet tornarà a formar part del festival amb un únic concert que tindrà lloc el dia 16 d'agost. Dirigit per Lluís Vilamajó es presentarà 'Membra Jesu Nostri', una composició inspirada en textos bíblics i de Sant Bernat de Claravall.

Presència femenina i noms internacionals

El 15 d'agost Les Musiciennes du Le Concert des Nations, una orquestra integrada exclusivament per dones joves, recrearà l'essència de l'orquestra de dones de l'Ospedale della Pietà de Venècia durant l'època del Barroc amb 'Concerti Grossi & Follie'. Un altre dels reclams de la quarta edició és una important presència internacional amb noms com Alfia Bakieva, Paolo Pandolfo o Amélie Chemin, que oferiran el 16 d'agost a Montblanc un repertori per a viola de gamba de l'època del Barroc.

El 18 d'agost serà el torn de Luca Guglielmi amb un concert centrat en la relació artística entre Mozart i Eberl. Un recital on també participaran destacades figures com el clarinetista Francesco Spendolini i el violinista David Glidden. El 17 d'agost a l'església de Santes Creus el reconegut contratenor basc David Sagastume estrenarà en el si del festival el seu concert dedicat a la recuperació de l'obra de Juan de Anchieta.

Finalment, un altre dels artistes destacats és la reconeguda soprano Núria Rial, que participarà en un dels grans projectes i estrenes del festival: el concert 'Maurice Ravel: Inspiracions & Metamorfosis' amb Savall al capdavant, i la participació de Manfredo Kraemer, Andrew Lawrence-King i Philippe Pierlott, entre d'altres.

Creació jove i compromís social

El certamen continua compromès amb la creació jove i emergent, i un any més habilitarà diversos escenaris per a projectes liderats per ells. La Jove Capella Reial de Catalunya i l’orquestra Les Musiciennes du Le Concert des Nations i L’Ensemble Irini seran alguns dels participants i aquest últim gaudirà d'una residència artística per a la preparació del seu repertori. Aquesta inclourà activitats participatives amb músics joves de Valls i una gira europea del conjunt. Una iniciativa que compta amb el suport de l'Associació Europea de Festivals de Música, de la qual forma part el Festival Jordi Savall.

El compromís social també estarà present en col·laboracions i activitats adreçades al teixit educatiu, cultural i associatiu de l'Alt Camp i la Conca de Barberà. Un treball que es concretarà sobretot amb assaigs oberts per a alumnes de música, tallers d'interpretació coral i conferències divulgatives abans dels concerts.

El poder de la música

En la presentació del festival que s'ha fet aquest dimecres al Palau Moja de Barcelona, Savall ha celebrat que el certamen s'hagi convertit en un projecte "ric" que permet posar el focus en la música. "Aquest any l'estructura està dedicada al diàleg intercultural a través de l'acceptació de l'altre. La música permet dialogar, ja que no necessita traducció ni interpretació, es dirigeix al cor", ha recordat.

El director també ha insistit en la importància que es faci en diferents emplaçaments amb un patrimoni històric. "El poder de la música no es perd amb el temps, la força artístics, emocional i espiritual és igual de potent ara, que fa 200 o 300 anys", ha dit.

Això sí, ha subratllat que cal "donar més importància" a la música d'altres èpoques i als artistes que la interpreten. "Sense els músics que les fan, aquestes no existirien, per això necessitem intèrprets que estiguin preparats per cantar-la i tocar-la", ha conclòs.

Es preveu que passin pel certamen al voltant d'unes 6.000 persones

En una línia similar s'ha expressat Sònia Hernández, directora general del Patrimoni Cultural, que ha insistit en la importància que la música permeti "connectar amb allò més intangible". Per això, ha considerat que propostes com les de Savall "estableixen ponts de comunicació" on els diferents "llenguatge i la música" flueixen de forma natural. També ha afegit que el certamen és "de gran rellevància en l'articulació del territori".

Finalment, el coordinador general del Festival Jordi Savall, Martí Santcliment, ha explicat que es preveu que passin pel certamen al voltant d'unes 6.000 persones, ja sigui per veure algun dels 13 concerts, o bé assistir a les activitats paral·leles, com és el cas de les conferències, les visites guiades temàtiques, la zona gastronòmica o els assaigs oberts.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.