Vés al contingut

notícies relacionades

“Sant Benet diu que l’abat ho ha de fer tot escoltant la comunitat”

(CR) L’endemà de la benedicció del nou abat de Montserrat, Manel Gasch, el portaveu de la comunitat monàstica, Bernat Juliol, ha participat al podcast de la Rebotiga de Catalunya Religió. El pare Juliol és també des de dissabte el nou prior de Montserrat. Un càrrec de confiança, que fa funcions de gestió interna, però també d’assessor, com a primer conseller i mà dreta de l’abat.

Els monestirs, esglésies particulars?

(Bernabé Dalmau –Abadia de Montserrat) La recent elecció a abat de Montserrat del pare Manel Gasch ha tornat a posar sobre la taula una certa admiració o enveja entre els fidels de casa nostra envers l’autonomia de les comunitats monàstiques. El dret els reconeix una exempció respecte al bisbe diocesà, i els seus membres elegeixen –després de discerniment i amb gran sentit de responsabilitat– el seu propi pastor.

Forcades sobre Sinclètica: “Els professors han de tenir una perla”

(Laura Mor –CR/Sant Benet de Montserrat) Els va semblar que dir-se “escola de vida” era “massa pretensiós”. Al final, s’han definit com a escola monàstica amb el nom de Sinclètica. La monja benedictina Teresa Forcades dirigeix aquest nou projecte del monestir de Sant Benet. Una proposta que té el suport de la comunitat i que neix amb la complicitat de l’abadessa, Maria del Mar Albajar. Un bon tàndem. Dues religioses que tenen tanta humilitat com bones idees i potència creativa.

El Déu entranyable i sorprenent d’Hilari Raguer

(Teresa Forcades) “A mi sempre m’ha anat bé la tècnica del cargol”, em deia. “El cargol, així que li toquen les banyes, ràpidament les amaga i, així que deixen de tocar-les-hi, ràpidament les estén de nou. I sembla que no es cansa mai de fer-ho”. Mentre ho deia torçava un xic el cap i li somreien molt divertits els ulls clars, convidant-me a anar més enllà de les mesquineses quotidianes vers un horitzó de llum que és l’únic que de veritat importa. 

Mor Edmon Garreta, l'abat de Poblet que va fundar el monestir de Solius

(Laura Mor –CR) Aquesta matinada ha mort als 96 anys el monjo cistercenc Edmon Maria Garreta i Olivella, abat emèrit del monestir de Poblet i primer prior de Solius. De temperament sensible i discret, va poder participar al gener de la celebració dels 50 anys del naixement del monestir de Santa Maria de Solius.

El Museu de Solsona proposa pensament per als divendres de Quaresma

(Museu de Solsona) La música, la literatura, la il·lustració i l’ecologia són els camps de reflexió del tercer cicle de conferències 'Divendres de pensament al Museu' que comença aquest divendres al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. Enguany l’eix vertebrador de les conferències serà la idea de superació del temps o de persistència a través del temps i comptarà, entre d'altres ponents, amb la participació del monjo Lluc Torcal, p

Octavi Vilà: “La vida d’un monjo sense Déu seria una bestiesa”

(Arquebisbat de Tarragona) Aquest dilluns ha tingut lloc un any més el recés diocesà d’Advent per a preveres i diaques de l’arxidiòcesi de Tarragona. L'abat de Poblet, Octavi Vilà, hi ha exposat els eixos de la vida monàstica com són la pregària, la vida comunitària i el treball tot citant la Regla de Sant Benet.

panoràmica

Veure la fe