Vés al contingut

notícies relacionades

L’adéu a Massot: “Montserrat va donar sentit i va inspirar el seu llegat ingent”

(Laura Mor –CR/Montserrat) Comiat a la basílica de Santa Maria de Montserrat del savi i erudit mallorquí Josep Massot i Muntaner, mort aquest diumenge. Reconegut editor, historiador i treballador infatigable per la llengua i la cultura, sí. Però, sobretot, monjo de Montserrat. Així l’ha recordat aquest dimarts la comunitat monàstica en el seu funeral, abans de ser enterrat al cementiri de l’abadia.

L’Ora et labora del pare Massot, dins i fora del monestir

(Montserrat Boixareu –CR) A la pregària de Laudes de diumenge 24 d’abril m’assabento que ha mort Josep Massot i Muntaner, a qui sempre vaig anomenar pare Massot des que vaig començar a treballar a les Publicacions de l’Abadia de Montserrat, l’any 2001. Ha mort l’endemà de la Festa del llibre, tal com anomenava ell aquesta data, especialment assenyalada per a autors, editors, llibreters i tots els catalans.

Mor el pare Massot, puntal de l’aportació de Montserrat a la cultura catalana

(CR) “Tinc feina per viure cent cinquanta anys!”, deia el pare Massot. Una expressió que descrivia la capacitat ingent de treball d’aquest monjo de Montserrat. El mallorquí Josep Massot i Muntaner ha mort aquesta matinada, amb 80 anys, l’endemà de la diada de Sant Jordi. Editor, historiador i filòleg, marxa així un savi, una figura genuïna i cabdal en la defensa de la cultura i de la llengua dels Països Catalans.

“El pare Ubach era un home aventurer i capaç de tot per trobar les restes de la Bíblia”

(Glòria Barrete –CR) L'any 2018 per Setmana Santa la catedràtica de llengua catalana Lourdes Godoy viatja per primera vegada al Líban. Documentant-se per a la seva estada llegeix alguns llibres sobre el país on troba algunes referències sobre el pare Ubach, monjo de Montserrat, i li pica la curiositat la seva figura. Torna del viatge i cerca llibres sobre Ubach, trobant ben poca cosa. S’apropa fins a Montserrat i el pare Massot li ofereix consultar l’arxiu del pare Ubach.

Cinc segles de Publicacions de l’Abadia de Montserrat: “El secret és saber-se adaptar”

(Pere Francesch -ACN) Publicacions de l'Abadia de Montserrat va néixer amb la impremta sorgida a Montserrat l'any 1499, impulsada per l'abat Cisneros, fins avui ha mantingut una activitat cultural pràcticament ininterrompuda. Al costat d'Oxford i de Cambridge, l'editorial és una de les més antigues d'Europa i també del món, assenyala l'editora Núria Mañé, en una entrevista amb l'Agència Catalana de Notícies (ACN). Diu que el secret ha estat la tenacitat, el servei al país, saber-se adaptar i la feina ben feta.

Josep Massot: una vida al servei de la cultura

(Josep Miquel Bausset) Savi i erudit i compromès en la defensa de la nostra llengua i la nostra cultura, el P. Josep Massot, monjo de Montserrat, guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes el 2012, avui a Elx rebrà la Medalla d’Honor 2018 de la Xarxa Universitària Lluís Vives, que agrupa les 22 Universitats dels Països Catalans.

panoràmica

Veure la fe

podcasts