Vés al contingut
Catalunya Religió
La Pietat Mediterrania a la FECC
Foto: Escultura i roll-up a la seu de la FECC

Glòria Barrete –CR La Fundació Escola Cristiana de Catalunya, a través de la seva àrea de Pastoral, ha generat un recurs pastoral itinerant per a totes les escoles i entitats que vulguin. A partir de l’escultura La Pietat Mediterrània de l’artista Lau Feliu, la FECC ha creat un roll-up amb contingut pedagògic, elaborat per l’artista Goretti Pomé, on es relaciona la imatge de l’escultura amb el sentit de La Pietat des d’una perspectiva pastoral. Una pregària pedagògica itinerant que servirà de recurs per a les escoles i institucions que vulguin demanar-la.

Una iniciativa que sorgeix de la pregària de la 17a Jornada de Pastoral Educativa que es va celebrar fa uns dies a Barcelona. Eloi Aran, cap d'àrea d'identitat i missió de la FECC i encarregat de la pregària, explica que va intentar fer una pregària que tingués relació amb el contingut i els ponents de la jornada. En aquesta ocasió, participaven dues persones membres de Cristianisme i Justícia, i l’Eloi Aran va enllaçar ràpid el tema amb l’escultura d’en Lau Feliu.

“L’obra té un caràcter social clar”, afirma Aran, i és “una imatge explícita religiosa”, la Pietat, obra de Miquel Àngel que representa Maria sostenent el seu fill Jesús. També, reconeix Aran, “perquè feia referència a la Creu, i als crucificats d’avui”, i alhora, matisa, “perquè es buscava una pregària més litúrgica i menys tecnològica”.

Una obra, La Pietat Mediterrània, que representa una mare que sosté el seu fill mort en braços a causa d’un naufragi en el Mar Mediterrani. L’obra, va estar exposada durant l’any 2022 en diferents espais i esglésies, i ara des de la FECC li han donat un nou impuls i utilitat. “Una petició clàssica dels professors de les escoles cap a la FECC és demanar recursos”, explica Eloi Aran.

Què passaria si a aquesta pregària de la Jornada li donessin un tomb més i la oferissin com a recurs?, es van qüestionar des de la Fundació. “Igual que a la tradició de les capelletes itinerants, pot haver un objecte d'art que es proposa des de la FECC, i que al mateix temps va acompanyat d'una unitat didàctica que serveix com a recurs pastoral a les escoles”, afirma Aran. En comptes d'una maleta pedagògica, una estàtua pedagògica.

Alguna institució l’ha demanat ja per treballar el tema que fan sobre les migracions, però depèn de cada institució com adequa a la seva realitat la proposta que es fa des de l'Escola Cristiana. El procediment per demanar-ho és senzill. Hi ha un calendari de peticions de l'estàtua i des de Pastoral es va gestionant. “Es pot dir ja que ara la tenim a la sisena planta de l'Escola Cristiana; per Setmana Santa se'n va a la Pasqua de les Avellanes; i després hi ha una escola que ha demanat tenir-la.

Quant de temps durarà això? Eloi Aran no ho sap. “Aquesta escultura dona molt de joc per tractar diferents temes. Això ja hi és, per qui ho vulgui demanar”. Que una Jornada de Pastoral, però, es converteixi en font de recursos, a banda dels tallers, “això no havia passat fins ara”. Trobar-te una estàtua com la del Lau Feliu, expressa Aran, “té un valor estètic, però et qüestiona, és un revulsiu que tracta l'estètic i l’artístic des d'un altre punt de vista”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.