Vés al contingut
Catalunya Religió
fedac-apadrinament-linguistic
Fotografia: FEDAC.

FEDAC Els alumnes de batxillerat PRO de l’escola FEDAC Manresa són els padrins lingüístics de primària i secundària de l’escola que han arribat fa poc a Catalunya. Des de fa dos cursos, cada mes s’ha impulsat el projecte Apadrinament Lingüístic entre estudiants de l’escola.

Com que les famílies dels alumnes nouvinguts i el seu entorn més proper no acostumen a parlar català, l’escola va detectar que aquests infants i adolescents no tenien prou moments per parlar de forma individual i distesa en aquest idioma. Per això, les mestres de FEDAC Manresa Iris Vila-Masana i Anna Bertan van decidir impulsar un projecte d’apadrinament lingüístic dins la mateixa escola amb la implicació dels estudiants de batxillerat.

El projecte Apadrinament Lingüístic de FEDAC Manresa té un doble objectiu: d’una banda, donar resposta a la necessitat d’inclusió i suport als alumnes de primària i secundària de l’aula d’acollida de l’escola. A més, també ajuden a aquells infants que necessiten aprendre català per continuar la seva formació i integrar-se a la nova comunitat. D’altra banda, el projecte ofereix l’oportunitat als estudiants de batxillerat d’endinsar-se en el voluntariat lingüístic i prendre consciència d’aspectes de la llengua catalana i la seva didàctica.

Una experiència molt enriquidora

Després de l’èxit de l’experiència del curs passat, aquest és el segon any que es duu a terme el projecte a FEDAC Manresa. Durant les trobades, els apadrinats posen en pràctica els seus progressos parlant català amb l’ajuda dels companys més grans en un ambient distès i de companyonia.

Aquest curs tenen com a objectiu crear un producte final en format de vídeo per explicar en català la trajectòria vital dels alumnes nouvinguts, guiats per les preguntes dels seus padrins lingüístics de batxillerat.

L’apadrinament lingüístic ha servit per trencar barreres, madurar els coneixements lingüístics tant dels apadrinats com dels mentors i crear vincles entre alumnes d’etapes diferents. “Està resultant una experiència diferent, i això marca”, explica un dels joves que apadrina. Alhora, el projecte permet que els estudiants coneguin realitats diferents, fet que els sorprèn i enriqueix: “És una experiència molt emotiva, i m’he pogut posar a la pell d’aquests nens”.

Sobre la FEDAC

La FEDAC (Fundació Educativa Privada Dominiques Anunciata Pare Coll) és una xarxa de 25 escoles d’iniciativa social de Catalunya, creada l’any 2009.

Les 25 escoles FEDAC estan immerses actualment en un procés de transformació profunda a través del projecte d’innovació educativa “avuixdemà”. L’objectiu d’aquest projecte és transformar el paradigma del sistema educatiu per tal d’adaptar-lo a les necessitats del segle XXI.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.