Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Joan Solé Bordes) Diverses entitats han signat un conveni de col·laboració per tal de reprendre la labor de catalogació del fons bibliogràfic del vilafranquí Manuel Trens (1892-1976) dipositat a la Biblioteca Pública Episcopal del Seminari de Barcelona. Es tracta d’un important conjunt de més de 8.000 volums que constituïa la biblioteca particular de l’intel·lectual i sacerdot.

La labor de catalogació s’iniciarà aquest mateix mes d’octubre i està previst que es pugui enllestir el 2021. Un cop completat permetrà l’accés a la consulta mitjançant la seva integració al catàleg de la Universitat Ramon Llull, i també als catàlegs col·lectius dels quals forma part com el Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) on, per l’interès i el valor bibliogràfic d’aquest fons, és elegible per constituir una col·lecció especial, i també formar part del catàleg col·lectiu de REBIUN.

La iniciativa ha estat possible gràcies al suport i mecenatge de persones i institucions en una mostra de la valoració d’aquest llegat i la importància del seu estudi i coneixement. En concret han signat el conveni, dimarts passat després d’haver estat ajornat a causa de la pandèmia, Miquel Rius, de la penedesenca Rius i Rius Assessors; l’Ajuntament de Vilafranca i en el seu nom el regidor de Cultura, Ricard Rafecas; l’Institut d’Estudis Catalans, representat pel Manuel Jorba; i evidentment la Biblioteca Pública Episcopal del Seminari de Barcelona, amb Josep M. Turull, el seu director. També han comptat amb l’assessorament i col·laboració de la Universitat Ramon Llull representada per Josep M. Garrell, i en el seu nom Sílvia Coll-Vinent; el Vinseum que conserva la col·lecció d’art de Trens, amb el seu president, Joan Tarrada; i l’Institut d’Estudis Penedesencs, representat per Joan Solé Bordes. En el moment de la signatura no sols s’ha remarcat la importància del Fons Bibliogràfic Manuel Trens sinó també la voluntat de donar-li difusió i mantenir aquest projecte de treball de cara a l’any vinent.

Reflex d’una intensa trajectòria erudita

El fons bibliogràfic Manuel Trens, ingressat a la Biblioteca Pública Episcopal del Seminari de Barcelona l’any 1976, està compost per aproximadament 8.000 volums; és un fons molt voluminós i és un reflex de la intensa trajectòria erudita de Trens. Actualment només hi ha catalogats 1.534 volums de tot el fons original i, evidentment, hi ha un gran interès per poder completar tota la catalogació d’aquest fons bibliotecari construït des d’una concepció oberta, transversal, cultural, que empalma la figura del Trens liturgista i historiador de l’art amb el Trens historiador i recuperador de la cultura del Penedès i, més enllà, amb el Trens anglòfil, admirador de la societat anglesa, del seu art i de la seva cultura. És un fons especialment ric en les unitats temàtiques corresponents als àmbits d’especialització de Trens, com són l’arqueologia cristiana, la litúrgia, l’art sacre, la iconografia, i també en altres àrees d’història social i de la cultura, i ric igualment en monografies d’art europeu, d’art català, pintura catalana i espanyola, i arts decoratives.

Manuel Trens i Ribas era el fill petit d’una família de llarga nissaga vilafranquina. Sacerdot, liturgista, mariòleg, amic i patrocinador d’artistes, col·leccionista d’art, orientador cultural del Penedès, intel·lectual, anglòfil, bon escriptor, gran coneixedor de la vida artística i museística de Barcelona i altres capitals, home de gran curiositat intel·lectual, políglot i molt viatjat per Europa. Ordenat sacerdot el 1914, es doctorà en arqueologia sagrada per la Universitat Pontifícia de Tarragona, exercí des de 1916 com a professor d’art sacre al Seminari de Barcelona, i dirigí des d’aleshores el Museu Diocesà de Barcelona.

Joan Solé Bordes és filòleg i estudiós de Vilafranca del Penedès