Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(BPEB) La Biblioteca Pública Episcopal del Seminari de Barcelona (BPEB) incorpora una nova col·lecció a la Memòria Digital de Catalunya (MDC), fent accesible una part del fons d’incunables que custodia.

 

En aquesta col·lecció es poden consultar 20 dels 95 incunables que conserva la Biblioteca, que forma part de la xarxa de biblioteques de la Universitat Ramon Llull. El període cronològic que abracen aquests incunables va del 1472 al 1502, i van ser impresos a diferents ciutats europees com ara Pavia, Basilea, Venècia, Bolonya, Estrasburg, Lió, Nàpols o Barcelona. Trobem matèries diverses: hi ha llibres de filosofia, astronomia, botànica, geometria, poesia, ètica, religió, sermons o sobre les Sagrades Escriptures. Tot sovint són obres úniques i que destaquen per la seva raresa i per la seva singularitat.

Entre aquests incunables, hi ha peces com una Naturalis Historia de Plini el Vell, impresa a Venècia el 1472; volum que inclou els 37 llibres en què es divideix l’obra, i que a més està decorat molt abundantment amb orles i caplletres on hi trobem pa d’or. A més, aquest exemplar ha estat restaurat gràcies al projecte d’apadrinament de llibres mitjançant el micromecenatge que actualment està impulsant la Biblioteca.

D’altra banda, també volem destacar la presència de dues obres de Sant Agustí, bisbe d’Hipona: unes Meditationes impreses a Venècia el 1484; i un exemplar de De Civitate Dei, imprès a Basilea el 1489. O finalment, dues Operum del teòleg i filòsof francès Jean Gerson, impreses a Estrasburg el 1488 i entre 1494 i el 1502.

La digitalització d’aquests 20 incunables s’ha pogut dur a terme gràcies a una subvenció atorgada pel Ministerio de Cultura del govern español.

Amb aquesta nova incorporació la Biblioteca referma el seu compromís amb la Memòria Digital de Catalunya, juntament amb la voluntat de posar a l'abast de tothom de manera oberta i lliure el patrimoni documental que conserva.