Vés al contingut
Catalunya Religió
festa-hindu-maig
Fotografia: Hare Krishna de Barcelona.

Per saber-ne més

Lucía Montobbio –CR L'hinduisme és una tradició religiosa que té una àmplia varietat de deïtats. No hi ha un número fix, ja que l'adoració d'aquestes deïtats pot variar segons les branques dintre d'aquesta religió. I entre totes aquestes, el 22 de maig és el dia per recordar a Nrsimhadeva, una de les encarnacions més ferotges de Vixnu, que es transforma en meitat home, meitat lleó.

“Nrsimhadeva va aparèixer la nit de Shukla Chaturdashi, això significa el quatzè dia de la quinzena brillant del mes de Vaishakha, que correspondria al maig”, explica Gundicha Das, col·laborador del Temple Hare Krishna de Barcelona. Per això, aquesta festa de vegades també la trobem anomenada Nrsimha Chaturdashi.

Aquesta, de fet, és la nomenclatura que fa servir la comunitat Hare Krishna de Barcelona.  En el seu temple ISKCON, a la plaça reial, es cantarà i es recitaran oracions durant tota la celebració. Per a ells és una jornada important, ja que són devots de Vixnu, i Nrismhadeva és una de les seves encarnacions.

“El dimecres  22 de maig, a partir de les 18 h, us convidem a tots i a totes a venir al nostre centre de culte, farem una xerrada, pregarem i, al final, també compartirem un deliciós prasadam”, comunica Ashi, membre de la comunitat del Temple ISKCON de Barcelona.

Els devots fan diversos rituals per commemorar l'aparició de Nrsimhadeva i honorar-lo. Sovint, adoren imatges o estàtues d'aquesta encarnació als temples i a les llars. També li fan ofrenes: flors, fruites, encens com a mostra de respecte i adoració.

A més a més, es canten himnes i es reciten oracions dirigides a Nrsimhadeva i a Vixnu. Aquests cants són una forma d'expressar gratitud cap a la divinitat. I alguns, practiquen el dejuni o s'abstenen de consumir aliments i aigua fins al vespre com a forma de purificació.

De vegades, també es fan representacions teatrals o danses folklòriques, que recreen la història de Prahlada i l'aparició de Nrsimhadeva. Aquestes representacions són una forma de transmetre les ensenyances de la festivitat de manera visual i entretinguda pel públic.

Orígens i llegendes

La història de Nrsimhadeva està descrita en els relats èpics de l'hinduisme, específicament en el Bhagavata Purana. Segons la narrativa, Hiranyakashipu, un poderós dimoni, havia obtingut una sèrie de poders que el feien invulnerable a gairebé tots els atacs. Era invencible. Terroritzava tothom.

No obstant això, el seu fill, Prahlada, era fidel al Senyor Vixnu. Malgrat les amenaces i tortures del seu pare, Prahlada mai no va abandonar la seva fe. Hiranyakashipu, enfurismat per la devoció del seu fill cap a Vixnu, va intentar matar-lo de diverses maneres. En un d’aquests intents d’assessinar a Prahlada, Hiranyakashipu va desafiar Vixnu. Per a sorpresa de tots, Vixnu va aparèixer en la forma de Nrsimhadeva: meitat home, meitat lleó. I així, va atacar i acabar amb  Hiranyakashipu. Va salvar el seu devot, Prahlada.

La victòria del bé sobre el mal

La victòria de Nrsimhadeva sobre el dimoni Hiranyakashipu simbolitza la victòria del bé sobre el mal. La justícia sobre la injustícia. La devoció sobre l'egoisme. La història de Prahlada mostra la importància de la fe irrompible i la devoció cap a allò que és diví.

En un món ple de desafiaments i adversitats, les ensenyances de Nrsimhadeva encara són rellevants. Els hinduistes aprenen d'aquest relat que fins i tot en els moments més foscos, la llum de la veritat i la bondat preval.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.