Vés al contingut
Catalunya Religió
Cardenals Sinode Bisbes abril 2023

Vatican News L'assemblea general del Sínode que tindrà lloc aquest octubre tindrà alguns canvis i novetats. Un dels més importants és que les dones i els laics podran votar per primera vegada. Així ho han anunciat els cardenals Mario Grech, secretari general del Sínode, i Jean-Claude Hollerich, relator general del Sínode, en la roda de premsa que ha tingut lloc aquest dimecres al Vaticà.

Els dos portaveus han explicat que la normativa vigent del Sínode continua remetent-se a la constitució apostòlica Episcopalis Communion. Però aquesta no exclou els canvis que han anunciat els cardenals relacionats amb la composició i el tipus de participants de l'assemblea sense canviar-ne la naturalesa episcopal.

En primer lloc, els deu clergues pertanyents a instituts de vida consagrada, elegits per les respectives organitzacions que representen els superiors generals, ja no hi seran presents. Són substituïts per cinc religioses i cinc religiosos pertanyents a instituts de vida consagrada, elegits per les respectives organitzacions representatives de les superiores generals i dels superiors generals. Com a membres tenen dret a vot.

En segon lloc, ja no hi haurà auditors, però s'hi afegeixen 70 membres més no bisbes, que representaran sacerdots, persones consagrades, diaques i laics i que procedeixen de les esglésies locals. Aquests seran elegits pel Papa d'una llista de 140 persones proposades per les set Reunions Internacionals de les Conferències Episcopals i l'Assemblea de Patriarques de les Esglésies Orientals Catòliques. Així doncs, el Papa escollirà 20 persones de cadascuna d'aquestes llistes provinents de realitats eclesials diferents.

Es demana que el 50% dels membres siguin dones i que es valori també la presència de joves. Es té en compte no només la seva cultura general i prudència, sinó també els seus coneixements, tant teòrics com pràctics, i la participació en diverses capacitats en el procés sinodal.

En tercer lloc, els representants dels Dicasteris que hi participaran són els indicats pel Sant Pare.

No és una revolució, sinó un canvi important

En comentar aquestes modificacions, els cardenals han aclarit que “no és una revolució, sinó un canvi important”. Després del col·loqui, en declaracions als mitjans vaticans, el cardenal Hollerich, que és arquebisbe de Luxemburg, ha precisat la seva reticència a utilitzar el terme "revolució". Ha comentat que, si es llegeixen llibres sobre la història francesa, sobre la revolució, hi ha veus a favor, hi ha veus en contra, les revolucions divideixen, exigeixen víctimes. En canvi, “nosaltres no volem víctimes, volem avançar junts”.

Així mateix, Hollerich ha destacat que ens trobem davant d'un desafiament mundial: la polarització, un individualisme cada cop més gran, en què el consens no existeix més. Per tant, segons Hollerich, si l'Església troba una manera sinodal per gestionar les divergències en comunió i caminar junts, presta "un gran servei" al món.

"L'espai a la botiga s'està ampliant"

El cardenal Hollerich, que ha estat el primer a intervenir durant la trobada, ha manifestat la seva alegria de tenir tota l'Església reunida a Roma per al proper Sínode. Després, el cardenal Grech ha expressat la seva satisfacció perquè, reprenent la imatge de la botiga que és el disparador del Document Final per a l'Etapa Continental, ha dit que l'espai s'està eixamplant.

Els cardenals han remarcat que la participació de realitats eclesials tan diverses al Sínode assegura el diàleg existent entre la profecia del Poble de Déu i el discerniment dels Pastors. Una circularitat que, segons han considerat, s'ha manifestat durant tot el procés sinodal.

Tots dos van augurar que aquestes novetats continuaran enriquint el Sínode, la naturalesa del qual no ha canviat, han insistit, segueix sent Sínode dels Bisbes, però enriquirà també tota l'Església.

Els facilitadors

Consultats sobre el rol dels facilitadors, els cardenals han subratllat que l'experiència ens ha ensenyat que un facilitador ajuda a crear una dinàmica que pot portar fruits. Com a exemple, han recordat que l'han experimentat amb la conversa espiritual a les Assemblees Continentals. Tots els que han aplicat aquesta metodologia han quedat molt contents, han afirmat.

Responent una pregunta sobre les votacions finals, els interlocutors han sigut clars: "No estem darrere dels vots". I s'han esplaiat acotant que la votació és un instrument humà que ajudarà, però el sínode “és un discerniment, és una oració”. Paraules que recorden l'ensenyament del Papa Francesc, que sempre ha observat que el sínode no és un parlament, sinó un "fer-se en joc amb l'Esperit".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.