Vés al contingut
Catalunya Religió

(Direcció General d'Afers Religiosos) La consellera de Justícia, Ester Capella, es va reunir el 7 de febrer amb el nou Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa. Capella havia renovat l’òrgan el passat 24 de gener amb la ratificació de nou membres i el nomenament de sis més. Ha estat la primera reunió de la consellera amb el Consell.

Òrgan renovat i ampliat

La titular de Justícia va ratificar fa uns dies els nou membres del Consell i en va nomenar sis més. D’aquesta manera, l’òrgan ha passat a tenir quinze experts. Està presidit des de la seva creació pel filòsof Francesc Torralba. S’incorporen al Consell Fàtima Ahmed, Montse Castellà, Manuel Delgado, Mar Griera, Jordi Moreras i Rosa Rius. Han estat ratificats Lena de Botton, Cinto Busquet, Miquel Calsina, Ruth Giordano, Daniel Giralt-Miracle, Joan-Andreu Rocha, Francesc Xavier Marín i Yaratullah Monturiol. Els membres del Consell no estan remunerats.

El Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa va ser creat el 2011 amb la funció d’assessorar el Govern en l’àmbit religiós. Segons els experts que el formen, la pluralitat en la qual vivim és un dels majors reptes del moment actual. Sostenen que dependrà de les institucions governamentals, la ciutadania i les comunitats religioses que aquesta diversitat sigui l’ocasió de crear una societat capaç d’integrar els valors de cada identitat i pertinença religiosa.

Els mitjans de comunicació

El Consell abordarà durant els pròxims mesos el paper dels mitjans de comunicació en la configuració de la convivència interreligiosa. El tractament de l’àmbit religiós per part dels mitjans té un impacte enorme sobre la concepció i la comprensió del fenomen, de manera que en conforma la seva evolució i, encara més, condiciona la convivència ciutadana. La responsabilitat dels mitjans també s’ha d’estudiar en un context de gran complexitat a causa de l’impacte de les xarxes socials o l’expansió de les campanyes de desinformació.

Aquest nou treball es desenvoluparà prenent de base els quatre documents ja publicats pel Consell, que han aprofundit sobre les societats obertes, l’aportació de les tradicions religioses a la societat, l'hospitalitat com a deure i actitud espiritual i el lloc de les tradicions religioses i espirituals en el futur.

A més de la reflexió i la contextualització, els documents del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa aporten la perspectiva de les diverses confessions establertes a Catalunya i proposen pautes per als àmbits social, econòmic, educatiu, cultural, artístic, de la salut, de la immigració i del diàleg interreligiós, entre d’altres. Els documents s’han publicat en paper i en línia, i estan disponibles en català, castellà i anglès.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.