Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jesuïtes) El Pare General dels jesuïtes, Arturo Sosa SJ, ha confirmat a la Companyia de Jesús l'inici del procés de beatificació de Pedro Arrupe, jesuïta bilbaí que va ser Superior General de la Companyia de Jesús entre 1965 i 1983.

El P. General ho ha comunicat aquest dimecres 14 de novembre, quan es compleixen 11 anys del seu naixement, en una carta adreçada a tota la Companyia de Jesús, en la qual afirma que "ens trobem en els primers passos de la seva causa. Un cop rebuts el nihil obstat de la Santa Seu, el consentiment dels bisbes més propers a Roma dins de la Conferència Episcopal Italiana i constatada l'absència d'obstacles de part del poble de Déu, el 5 de febrer de 2019, en el 28è aniversari de la seva mort, tindrà lloc a la basílica de Sant Joan del Laterà la sessió d'obertura de la seva causa de beatificació".

A continuació, els diferents responsables del procés començaran a treballar prenent declaració a més de cent testimonis repartits principalment a Espanya, Japó i Itàlia. Amb tot, ja aquests mesos previs han començat la seva tasca dues comissions encarregades de revisar tots els seus escrits, així com els documents que parlen sobre ell i del context social i eclesial en què va viure.

El Pare General assenyala en la seva carta diverses qualitats excepcionals d'Arrupe i destaca la seva contribució a la Companyia, a l'espiritualitat ignasiana, a la vida consagrada, al sacerdoci i al laïcat. Arrupe va exemplificar "el desig d'integració dels millors valors de la tradició amb aquells necessaris per a l'adaptació del cristianisme als nous temps". També afirma que en els seus últims viatges ha pogut comprovar personalment que el record i el llegat del P. Arrupe es troba ben viu.

Breu biografia

Nascut a Bilbao el 1907, Pedro Arrupe és considerat una de les figures més rellevants de la societat i l'església del segle XX. Va ser Provincial dels jesuïtes del Japó, on va viure el 1945 la terrible experiència de l'esclat de la primera bomba atòmica a Hiroshima. El 22 de maig de 1965 la Congregació General 31 de la Companyia de Jesús el va elegir com a Superior General.

Entre les aportacions del P. Arrupe, una de les més significatives va ser la seva relectura del carisma ignasià, en profunda fidelitat a aquest i amb una acusada sensibilitat cap als temps nous. Va saber advertir els molts i radicals canvis que estaven transformant el món i l'Església, així com la urgència d'adequar la missió de la Companyia de Jesús, en la línia del Concili Vaticà II i amb un irrenunciable compromís amb la justícia i en favor dels pobres i marginats.

Els primers passos per introduir la causa de beatificació de Pedro Arrupe es van donar fa sis anys quan el llavors Superior General P. Adolfo Nicolás SJ va demanar al P. Anton Witwer SJ, encarregat de gestionar els processos de beatificació i canonització de jesuïtes, uns suggeriments sobre el procediment a seguir.

S'iniciava així el treball de recollida d'informació i valoració de la possibilitat d'introduir la causa, donant resposta a una petició amb freqüència expressada a la Cúria General de la Companyia de Jesús, per l'estima de què gaudeix el P. Arrupe entre molts jesuïtes i no jesuïtes.