Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

(Ajuntament de Barcelona) A Barcelona, la celebració del Sinulog es commemora des de fa 27 anys. Enguany tindrà lloc el diumenge 19 de gener, a les 16.00 hores a la parròquia de la Inmaculada Concepción i San Lorenzo Ruiz, i també a la plaça de Sant Agustí (davant la parròquia, al barri del Raval).

Què és el Sinulog?

El Sinulog és una festivitat catòlica que té l’origen en l’adoració del Santo Niño, patró de la ciutat de Cebú, a les Filipines. Es tracta d’una figura del Nen Jesús considerada miraculosa. La imatge del Santo Niño va ser un regal que va fer l’explorador Fernão Magalhães al rei de l’illa, Raja Humabon (batejat com a Carlos) i a la reina Hara Jumamay (batejada com a Juana), quan va arribar a les Filipines el 1521 en representació de la corona espanyola. S’explica que Magalhães va regalar la figura a la reina quan aquesta es va batejar i que ella va ballar d’alegria en rebre-la.

Cada any durant el tercer diumenge de gener moltes persones van a Cebú per celebrar el Sinulog. La festivitat és coneguda principalment per la seva processó i les danses exuberants que l’acompanyen. Es tracta d’un ball ritual característic que rememora la dansa d’alegria de la reina Jumamay. El festival celebra la conversió al catolicisme d’una part del poble filipí durant el segle XVI, que es va iniciar a l’illa de Cebú. A més, el Sinulog també té una important vessant cultural, amb la representació de vestits i danses de diverses zones del país, cavalcades i l’organització de concursos.

El Sinulog a Barcelona

Les processons del Sinulog es duen a terme a diverses localitats de Filipines i també a molts altres llocs del món. A Barcelona, on es commemora des de fa 27 anys, els actes els organitzen infants i joves filipins. La celebració consisteix en una dramatització de la història del Santo Niño, balls i una missa.

La comunitat catòlica filipina a Barcelona

La presència filipina a Barcelona està relacionada amb el passat colonial espanyol a les illes i es va incrementar a partir dels anys setanta. Bona part d’aquesta comunitat, els que són de religió catòlica, es reuneix al voltant de la parròquia de la Inmaculada Concepción i San Lorenzo Ruiz, situada a la plaça de Sant Agustí, on es fan habitualment misses en castellà, tagal i anglès.

La pluralitat cultural i religiosa de Barcelona construeix una ciutat rica i dinàmica, i la normalització d’aquesta pluralitat espiritual a l’espai públic contribueix a fer créixer la riquesa humana de Barcelona.