Vés al contingut
Catalunya Religió
santa-eulalia-catedral-barcelona
Fotografia: Catedral de Barcelona.

CATEDRAL DE BARCELONA Per primera vegada, la Catedral de Barcelona celebrarà en format polifònic la Missa Conventual en honor a Santa Eulàlia. La peça seleccionada serà de Giovanni Pierluigi, un dels compositors més importants del Renaixement, i estarà interpretada pel Cor Francesc Valls.

La celebració culminarà el programa d’actes populars i litúrgics oberts a la ciutadania amb motiu de la festa de la copatrona de Barcelona i cotitular de la catedral. Entre aquests, hi ha la representació del musical La Vida i Passió, de Santa Eulàlia, una jornada de portes obertes i el Llibre d’Or on podran signar totes les Eulàlies. A més a més, es podrà visitar l’exposició d’art contemporani inspirada en Santa Eulàlia que acull el Museu Diocesà.

Jornada de portes obertes i accés a la Cripta

El dia de Santa Eulàlia, dilluns 12 de febrer, hi haurà jornada de portes obertes a la Catedral, de les 8:30 h fins a les 18:30 h. Durant aquesta franja es podrà accedir a la Cripta de Santa Eulàlia, per venerar la sepultura de la Santa.

En aquest espai hi haurà el Llibre d’Or de la Catedral en el qual podran signar totes aquelles dones anomenades Laies, Eulàlies, Lalis, Olayes, Eulàries o amb altres derivats del nom de la copatrona de la ciutat.

Enguany, com a novetat, per primera vegada la Missa Conventual en honor a Santa Eulàlia serà polifònica. Tindrà lloc a les 19:15 h, després de la pregària de Vespres, i la composició que s’interpretarà serà Missa Brevise Giovnni Pierluigi da Palestrina (1525-1594). El Cor Francesc Valls donarà veu a l’obra d’aquest compositor, que va ser el més important del Renaixement i va deixar un llegat d’obres litúrgiques immens.

A part dels actes que tindran lloc a la Catedral, es podrà visitar al Museu Diocesà de Barcelona l’exposició dedicada a la copatrona de Barcelona, santa Eulàlia

Al final de la celebració, com és tradició, el Capítol de la Catedral es desplaçarà a la cripta on el Cor Francesc Valls interpretarà el motet Hostia Solemnis, de Pere Alberc Vila (1517-1582). La partitura d’aquest motet conservada a l’Arxiu de la Catedral de Barcelona va ser composta com un himne a Santa Eulàlia que es cantava en dies solemnes.

També se celebrarà missa a la Capella del Sant Crist de Lepant a les 9 h, a les 11 h i a les 12 h. Es cantarà la pregària de Laudes al Cor de la Catedral a les 10 h.

Representació popular del musical 'Vida i Passió de Santa Eulàlia'

Les celebracions de la jornada festiva aniran precedides de la representació popular del musical Vida i Passió de Santa Eulàlia, interpretat per Esbart Ciutat Comtal, que la Catedral acollirà dissabte 10, de 21 a 21:30 h, i diumenge 11, de 16:45 a 17:15 h. L’entrada és lliure i s’hi podrà accedir fins a completar l'aforament. El temple obrirà l’accés trenta minuts abans de l’inici de la representació.

L’espectacle, dirigit i coreografiat per Lluís Calduch, és una recreació històrica basada en la vida de la jove Santa Eulàlia fins al martiri i la mort. Va ser guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria de cultura popular, i s’ha representat cada any ininterrompudament en la festa de Santa Eulàlia des que es va estrenar, el 2013.

A banda dels actes que tindran lloc a la Catedral, es podrà visitar al Museu Diocesà de Barcelona l’exposició "Dialoghi Paralleli. Sancta Eulalia Nobilis Gemma", dedicada a la copatrona de Barcelona, santa Eulàlia. Les obres escultòriques que componen la mostra són dels artistes contemporanis Jorge Egea i Luca Freschi, que reinterpreten la cultura clàssica oferint solucions iconogràfiques més delicades, simbòliques i espirituals. Entre les peces, s’exhibeix una imatge barroca del segle XVIII de santa Eulàlia (MDB 260), recentment restaurada. A partir de l’observació d’aquesta peça, Egea i Freschi presenten la seva proposta artística.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.