Vés al contingut
Catalunya Religió
claustre-vic
Fotografia: Catalonia Sacra.

Catalonia Sacra L'arquitecte Rafael Vila guiarà una visita pel claustre gòtic de la catedral de Vic aquest dissabte 23 de setembre. L'activitat l'organitza Catalonia Sacra i serà una oportunitat per veure per primera vegada les obres de restauració del pis superior que han acabat fa unes setmanes i que s'inclouen dins del pla director de la seu vigatana. Les places són limitades i per participar-hi cal inscriure's a través del web de Catalonia Sacra.

El claustre primitiu de la catedral de Sant Pere de Vic està dividit en dos pisos. L'inferior és romànic, del segle XII. El superior, que ara s'ha restaurat, és gòtic, del segle XIV, i va ser construït pels mestres Despuig, Lardenosa i Valls. Es tracta d'un imponent conjunt gòtic, d'amples finestrals i bona escultura decorativa.

La restauració del claustre ha permès conèixer molts detalls de la seva configuració i la seva evolució constructiva

El claustre va viure, al segle XIX, una aventura extraordinària: va ser desmuntat pedra per pedra i es va tornar a construir deu metres cap al sud i dos metres cap avall. La restauració que ara ha finalitzat ha permès conèixer molts detalls de la seva configuració anterior, de la seva evolució constructiva, i ha fet possible que la seva pedra, ara sense brutícia, torni a lluir en tota la seva esplendor.

Tot el conjunt catedralici, com es visualitza en el claustre, és una barreja d'estils, des del romànic fins al neoclàssic, passant pel barroc i el gòtic. Per exemple, el campanar de la catedral de Vic és romànic, mentre que el claustre i el retaule major són d'estil gòtic i la capella de Sant Bernat és barroca. Des del 1781 fins al 1803 va ser transformada i es va ampliar en estil neoclàssic.

La visita començarà a les 11:30 h i té un preu de 7 euros. L'activitat la guiarà Rafael Vila, arquitecte redactor i una de les persones que més coneix l'edifici.

Una quarantena d'activitats arreu de Catalunya

Catalonia Sacra i Dertosa Sacra* proposen fins al novembre més d'una quarantena d'activitats en 15 comarques de Catalunya i una del País Valencià. Aquest festival itinerant, plenament consolidat, dona a conèixer la diversitat, la riquesa i els valors del patrimoni cultural de l'Església.

Aquesta onzena edició inclou activitats com visites, itineraris o conferències amb propostes que van des de l'art medieval fins a l'art del segle XXI. Els punts on es fixa el focus també són molt diversos: des de grans conjunts molt coneguts com la Seu Vella de Lleida fins a projectes que mai s'han arribat a executar, com és el cas de les torres que va projectar Gaudí per a l'església de la Colònia Güell.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.