Vés al contingut

El 25 de març de 1522, un jove basc de Loiola, Íñigo López, baixava des del monestir de Santa Maria de Montserrat i, en lloc d’anar a Barcelona, on tenia previst embarcar-se, s’aturà a Manresa on hi restà onze mesos. Durant la seva estada manresana completà un procés de renovació interior iniciat durant el període de convalescència d’unes ferides de batalla a la seva Loiola natal i explicitat als peus de la Moreneta en el gest que s’anomenà la vetlla d’armes. Manresa proporcionà a Iñigo López l’oportunitat de madurar el seu viatge interior en una experiència espiritual que anys després, prendria forma en el llibre Exercicis espirituals. En aquells moments, aquell jove cavaller d’armes, ja era el pare Ignasi de Loiola i havia fundat la Companyia de Jesús.

Manresa sempre ha estat unida a la història de la Companyia de Jesús. És evident que en aquesta ciutat sant Ignasi posà els fonaments del que seria temps després la fundació d’una institució servidora de Jesús i de l’Església catòlica. A Manresa sant Ignasi comprengué que el seu procés de maduració interior podia prendre cos en un mètode estructurat per conrear l’espiritualitat. És més que probable que durant la seva estada, o estades, al monestir de Santa Maria de Montserrat conegué l’obra de l’abat García Jiménez de Cisneros Exercitatorio de la vida spiritual que representava un camí d’espiritualitat renovat. La vida de pobresa i servei, de donació en l’amor, de pregària i reflexió portà a sant Ignasi durant la seva estada manresana a comprendre que les persones necessiten un mètode estructurat per ordenar la vida espiritual que ajudi a servir millor a la missió d’estendre l’amor de Déu.

Ara, quan s’acosta l’ocasió de commemorar els cinc-cents anys de l’estada de sant Ignasi a Manresa, l’any 2022, és una bona ocasió per adonar-se el valor que té per Catalunya que en aquesta ciutat s’haguessin posat les bases del que, en el temps, es convertiria en una de les obres bàsiques en l’espiritualitat cristiana. La ciutat de Manresa resta unida a questa renovació de la vida espiritual proposada per sant Ignasi. Això és un valor positiu per aquesta ciutat i per Catalunya. En aquests moments, quan moltes persones tornen a pouar en el seu interior per intentar trobar les respostes que donin sentit a l’existència, són de gran ajut els camins d’una espiritualitat renovada que permetin conrear la vida interior dels individus. La ciutat de Manresa, tant pel seu passat com per un present prestigiat per les iniciatives empreses pel gran centre d’espiritualitat de la Companyia de Jesús, la Cova de sant Ignasi, pot oferir des de Catalunya a tot el món un lloc on experimentar i viure els plurals camins de l’espiritualitat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.