Vés al contingut

Tenir cura d'una persona en situació de manca d'autonomia, dependència o discapacitat, no és una tasca fàcil. Francesc Torralba diu sobre això: "és un deure d'humanitat i una expressió de responsabilitat, que exigeix ​​una sèrie de condicions i d'habilitats tècniques que es poden aprendre, però també, i de manera especial, una actitud de respecte actiu cap als drets del altre ".
 
Parlar d'atenció domiciliària des de la nostra Fundació, és parlar d'atendre persones amb pèrdua d'autonomia temporal, crònica o definitiva, present en qualsevol edat i /o etapa de la vida i vinculada a discapacitats físiques, psíquiques i/o intel·lectuals.
 
En la nostra curta experiència d'actuació en aquest àmbit hem detectat un valor essencial, necessari i imprescindible en la interrelació amb la persona i família: la confiança.
 
El concepte de la confiança avui en dia està de moda, es parla de confiança en els mercats, en la moneda, en els països, en els líders ... En general es relaciona i s'entén des de la seguretat, la transparència, el diàleg o el compromís. A la nostra organització amb un vincle en essència de l'humà.
 
Moltes persones o famílies ens diuen per la confiança en la institució i ens pregunten: "... però vostès són de Sant Joan de Déu oi?", Després ens expliquen la seva situació, la majoria dels casos té a veure amb la necessitat d'atenció a les seves persones grans i diuen: "... hem passat de l'etapa dels xacres o una situació de risc ...", "... és que ha caigut aquesta setmana ...", ".. . és que li han donat l'alta després d'estar uns mesos en convalescència ... ", i sintetitzen:" ... ni poden fer el que feien, ni poden estar sols ... "" què podem fer?, quin tipus d'ajuda ens poden oferir?, Vostès tenen persones de confiança? "
 
La confiança és essencial en la vida, però quan vivim situacions o etapes de vulnerabilitat o de fragilitat, necessitem més que mai confiar en "l'altre".
 
Les persones a les que oferim els nostres serveis, ens obren les seves cases de bat a bat, ens donen el seu número secret de la "cartilla" del banc, ens expliquen els seus conflictes, no expliquen les seves històries de molts anys enrere, potser mil vegades comptades però per a nosaltres úniques.
 
Tot i que el col·lectiu majoritari a qui atenem el representen la gent gran, com nosaltres diem els nens de la guerra, no podem oblidar a persones amb problemes de salut mental o nens en situació de pluridiscapacitat.
 
En aquestes situacions trobem moltes vegades a les seves famílies amb un lliurament total, amb moltes dificultats per normalitzar la seva vida. Són famílies (la majoria de vegades les mares) que viuen i vetllen per oferir la màxima qualitat de vida als seus fills, nens amb salut precària, amb recaigudes freqüents, amb ingressos continuats i amb unes cures que integren una infinitat de detalls.
 
Les expectatives sobre la confiança per a la majoria de les persones, tenen a veure amb esperar d'aquell que entra per casa, una actitud de respecte, de professionalitat, de tranquil·litat, d'esperar que un viure dia a dia construït amb el pas del temps , no es vegi alterat amb algú que es mostri aliè, que jutge amb la mirada, que qüestioni, sinó amb una persona que mostri humanitat i es col·loqui al seu costat com un guant, amb la flexibilitat i la calor necessària, per ajudar-lo a seguir sentint esperança i sentit per la vida.
 
Tots aquests processos i vivències impacten de manera important en les seves vides, és per això que la nostra carta de presentació, la nostra actuació des del primer contacte, és construir una línia de continuïtat que conjugui els plans terapèutics i/o pal·liatius que tingui la persona, les expectatives de la persona i família, una línia de continuïtat que tingui molt present unes cures individualitzats, oferts amb professionalitat i amb els valors propis de la nostra Institució.

 

 
José Luis Fernández Iniesta, infermer i gestor de casos.
 
Ana Pérez Carmona, directora de la Fundació Atenció a la Dependència.
 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.