Vés al contingut
 
Dimecres passat llegia un parell d'articles. Un, al bloc de Lluís Foix i l'altre una entrevista a l'Alcalde de Lleida, Àngel Ros, a La Razón. El primer recomana el llibre God is back, (Déu ha tornat) o, amb el subtítol de "com el despertar global de la fe està canviant el món", escrit pel catòlic John Micklethwait i l'ateu Adrian Wooldridge, director i un dels caps del semanari The Economist. Ells, que havien predit fa una dècada la mort de la idea de Déu a la societat actual, refan la tesi a la vista de l'increment de la influència de les religions al món, especialment l'increment dels pentecostalistes -en l'àmbit cristià- o els musulmans. Alguna cosa d'això plantejava José Luis Mardones, com vaig comentar en aquest bloc, i un article del Foreign Policy que també va merèixer una entrada meva de recomanació. També és motiu de comentari sovintejat del web de The Tony Blair Faith Foundation. Precisament el llibre, diu Foix, planteja la diversitat de camins en què la Il·lustració abordava la relació de l'Estat amb les confessions en la seva versió europea o americana. Val la pena llegir-ho. I terure'n conclusions positives, contra el tòpic de la religió com a obscurantista o violenta quan es manifesta. No seria pas un plantejament il·lustrat, si seguim la tesi dels autors.
 
 
L'entrevista amb lo paer demostra fins a quin punt el diàleg entre la fe i la raó, en aquest cas aplicada als afers públics, pot ser molt positiva en la creació de sinèrgies i no necessàriament ha de ser conflictiva sempre. Fora d'un títol enganyós, defensa la compatibilitat entre la militància socialista i la confessió cristiana (encara que als de La Razón i a alguns progres els sembi impossible o estrany) i reclama resituar l'enfocament d'aquestes relacions cap a temes socials. "El principio fundamental del Evangelio es el amor", diu Ros, que considera que "es peor hacer políticas sociales insolidarias que otros temas de derechos individuales". Deixa clar que, segons el seu parer, "en el caso de una menor, hay que informar a los padres" i que "si se diera un caso de embarazo en alguien de mi familia, yo haría lo posible para que no se llegara al aborto", encara que "a nivel social, no se le puede impedir a una mujer que pueda abortar...". Recorda alhora que "el PP también estuvo ocho años en el poder y no hizo nada por derogar el aborto". Finalment, Àngel Ros opina que "desde siempre he aprendido que ser cristiano no conlleva necesariamente tener un buen comportamiento, aunque debería ser así. Por eso, yo me quedo con aquella máxima del Evangelio: «No juzguéis y no se réis juzgados...»".
Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.