Vés al contingut

debat agulla.jpg

Ja ho hem dit molt: estem en temps d’hivern, tot plegat pinta malament, no sabem gaire cap on aniran les coses. La crisi econòmica és com el vaixell insígnia d’aquesta situació, però també hi ha el desconcert polític i social, la manca de projectes i propostes, la foscor dels valors, la qüestió nacional cada cop més oberta…
No, no tenim ganes, des d’aquesta revista, de dir que no hi ha res a fer i que cal, simplement, esperar uns hipotètics temps millors. Sinó tot al contrari. Volem proposar-vos que hi reflexionem, que hi diguem la nostra, que mirem d’imaginar camins possibles.
Per això, més avall d'aquesta mateixa plana trobareu una invitació concreta a reflexionar i a dir què en penseu de la situació i què creieu que caldria fer. I us animem a no tenir mandra, a pensar una mica i a fer-nos arribar el que penseu. Us proposem tres temes bàsics, amb unes preguntes a cada un d’ells, però molt oberts a tot el que vulgueu dir.
Ja ho sabem que amb això no arreglarem el món. Però sí que estem segurs que ens anirà bé de fer-ho. Ens anirà bé a cadascú de nosaltres, per formular més els nostres plantejaments, i anirà bé al col·lectiu, perquè remoure idees i fer-les públiques juntament amb altres, és sempre un ferment de renovació, de sacseig davant tots els immobilismes.

Els qui vulgueu participar-hi ho podeu fer així:

  • Escolliu les preguntes que vulgueu de qualsevol dels temes i responeu-les amb un article de 500 paraules.
  • Podeu escriure articles sobre altres qüestions o sobre altres preguntes que cadascú es faci.
  • Podeu escriure articles sobre la relació entre els tres temes.
  • En cada article, si ho creieu oportú, estaria bé que féssiu referència al sentit evangèlic, per tal d’impregnar les respostes de la recerca i construcció del regnat de la justícia, de la pau, de la llibertat, i de la fraternitat, tal com és el desig del Senyor.

1. Com afrontar la crisi econòmico-social des de la tradició de l’esquerra. Les preguntes a respondre podrien ser per exemple aquestes:

  1. Conscients que el capital financer i de les grans empreses mana en el món globalitzat, quines alternatives hauria d’inaugurar l’esquerra per fer front a aquest domini, i quines accions caldria plantejar per avançar cap a un altre escenari al servei de tota la humanitat?
  2. Com afrontar la crisi actual anant cap a un nou model de societat i de creixement?
  3. Com no quedar paralitzats per la idea, tan repetida, que “primer cal crear riquesa per després repartir-la i no distribuir misèria”?
  4. Com crear realment ocupació, en treballs socialment necessaris i creatius, aprofitant els oportunitats de la crisi, i no “caure” en propostes “assistencialistes” que l’únic que fan és potenciar la “mandra”?
  5. Com combinar l’educació amb el treball, i incorporar elements laborals en el procés educatiu dels infants i joves?
  6. Com i des d’on cal controlar els bancs per tal que paguin “quotes socials”? Cal que “fem boicot” als bancs caixes i deixem de posar-hi els nostres diners o hi ha altres alternatives?
  7. Com caldria articular el moviment polític de l’esquerra amb la població que viu directament la precarietat?

2. Veure els avantatges i inconvenients dels models polítics possibles per a Catalunya, des de la tradició del catalanisme popular i obrer. En aquest tema les preguntes podrien ser:

  1. Quins avantatges i inconvenients veus en els diversos models polítics possibles per a Catalunya (autonomia, estat federal o confederal, independència)?
  2. Com caldria avançar cap al model que tu creus més convenient?
  3. Com avançar en la Unió Europea i en un paper important de Catalunya en ella?
  4. Com avançar en una organització política i econòmica a nivell mundial? Quin tipus d’organització hauria de ser, que pugui afavorir una més justa distribució dels béns i serveis per a tothom?

3.Girar la desafecció política vers una major consciència i participació popular. Aquí les preguntes podrien ser:

  1. Com encaminar-nos vers una autèntica participació popular, vers una democràcia social i fins i tot econòmica?
  2. Com augmentar el grau de formació i d’informació política?
  3. Com introduir els valors democràtics, i el valor de la política a les escoles, a les associacions, en els barris i pobles, a les confessions religioses, als municipis, a tota la societat civil?
  4. Quines característiques creus que haurien de definir avui a l’esquerra política?
  5. Quin procés educatiu, quina relació amb el poble, quin perfil haurien de tenir els líders polítics?
  6. Com procurar una majoria conscient a favor d’un programa d’esquerres?

Les respostes les podeu enviar per correu electrònic a l’adreça agulla.revista@gmail.com o bé a l’adreça postal Gran Via de les Corts Catalanes 942,5, 1 – 08018 Barcelona.
Amb el que es vagi escrivint en aquest debat, que duraria tot l’any 2011, en podríem fer un senzill fulletó per difondre´l a les diferents entitats socials, eclesials i polítiques.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.