Vés al contingut

Mentre volo de Barcelona a Tenerife per participar en un Congrés Internacional sobre Fe i Cultura que organitza la Universitat de Laguna i el Bisbat de Tenerife, frueixo de la lectura de La passió. Via crucis al Colosseu, obra de Mario Luzi. El llibre, pulcrament editat per Lleonard Muntaner Editor, és una de les meravelles més grans que m'ha caigut a les mans durant aquest curs.

Gaudeixo d'allò més endinsant-me en aquest poemari que es va publicar originàriament en llengua italiana en 1999. El text és fruit d'un encàrrec personal del papa Joan Pau II. Descriu les estacions de la passió de Jesús i, en fer-ho, Mario Luzi revela el profund sentiment d'unió de l'ésser humà amb les altres criatures i el caràcter profundament filosòfic i lliure de la seva poesia. Tot un descobriment per a mi que no acostumo a ser lector de poesia. De vegades, convé deixar l'assaig filosòfic i la revista especialitzada per deixar volar la ment.

Recomano, amb entusiasme, a tots els lectors d'aquest portal que cerquin la poesia d'aquest extraordinari poeta de Florència. Com escriu l'amic Teodor Suau en la presentació, "Mario Luzi ha sabut convertir en un jardí de mots bellíssims que ens porten directament a la paraula més humana i, d'aquesta, a la Paraula compromesa amb la victòria definitiva de la vida-en-l'amor" (p. 8).

Arribo a Tenerife transformat, amb més ganes que mai de parlar i de participar activament en el congrés. El llibre revela una profunda nostàlgia de Déu, una nostàlgia que, probablement, molts compartim.

Ho expressa Mario Luzi en un bellíssim italià: "La nostalgia di te è stata continua e forte, tra non molto saremo ricongiunti nell sede eterna".

Que així sigui. Amén.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.