Avui us vull parlar del nostre bisbe català al Brasil, Pere Casaldàliga. Si bé és veritat que ell ja és molt gran d'edat i que viu una vida molt retirada degut a la malaltia, també és veritat que nosaltres el recordem molt entranyablement i li valorem tota la seva trajectòria missionera, per dues coses, primera, per la seva gran capacitat d'integració en la realitat indígena de l'Amazònia brasilera, i segon perquè ell mai ha perdut ni ha oblidat les seves arrels catalans, com a creient i com a poeta. O potser, ho podríem dir a l'inrevés: és perquè una persona viu i estima la seva cultura, que és capaç de entrar i defensar una altra cultura, que no és la seva, però que pot estimar amb tot l'apassionament.
Us parlo d'ell, avui, per tres coses. Primera perquè dissabte –7 de desembre– es va celebrar al seu poble natal, a Balsareny (al Bages), el segon Fòrum de Balsareny per a defensar les causes del bisbe Pere Casaldàliga. La novetat d'aquesta segona sessió va ser l'exclusiva preestrena de la mini sèrie “Descalç sobre la terra vermella” que explica la lluita del bisbe Pere Casaldàliga a favor dels drets dels camperols del Mato Grosso a Brasil. La preestrena va comptar amb la presència de Francesc Escribano, productor i autor del llibre original; del director del film, Oriol Ferrer; i d’altres membres de l’equip artístic de la sèrie. Al matí també es va fer un taula rodona sobre els 50 anys de l’encíclica Pau a la Terra, amb el títol “Als 50 anys de l’encíclica Pau a la Terra. Les condicions necessàries per a construir la pau”, amb els ponents: Josep Anton Benítez, jesuïta i historiador, exdegà de la Facultat d’Història Eclesiàstica de la Universitat Gregoriana de Roma; Arcadi Oliveres, economista i president de Justícia i Pau; i Lucía Ramon, teòloga del Centre Cristianisme i Justícia. A la tarda també hi va haver una conferència sobre les semblances entre Joan XXIII, Pere Casaldàliga i el papa Francesc, a càrrec del capellà de la diòcesi de Solsona, Ramon Cabana. “Que aquest sigui l’inici de molts altres Fòrums, sempre en la caminada que fem junts per les causes del Regne. Sigui on sigui em tindreu al vostre costat”. Aquestes paraules que Pere Casaldàliga va escriure encoratjant a la celebració de la primera edició del Fòrum del Balsareny ha impulsat als organitzadors –cristians/es de base– ha fer realitat la segona edició d’aquest esdeveniment.
El segon motiu per parlar-vos de Pere Casaldàliga és que el papa Francesc ha dit que porta el nostre bisbe català al seu cor. Així ho avança la carta número 75 (novembre 2013) dels Amics d'Araguaia amb el bisbe Casaldàliga, on hi ha un article sobre el Papa Francesc i el bisbe Pere. Un dels paràgrafs explica que a l'agost es va celebrar el Capítol General de l'ordre dels Agustins i la Missa d'obertura va ser celebrada pel Papa Francesc, el qual va voler saludar a cadascun dels presents un cop acabada la celebració. Quan va tocar el torn, va parlar amb el pare Paulo Gabriel, que li va dir: "Els agustins tenim una comunitat a la Prelazia de Sâo Felix do Araguaia. Jo he viscut 20 anys amb Dom Pedro Casaldàliga i ara vinc de ser-hi quasi tot el mes d'agost amb ell". El Papa Francesc diu que li va respondre: "Digui-li que el porto al cor".
I, finalment, en tercer lloc, també hem de recordar que l'abat de Montserrat, Josep M. Soler, explica als nens i nenes a partir de sis anys qui és Pere Casaldàliga. Ho fa a través del llibre Pere Casaldàliga, il·lustrat per Sebastià Serra i dedicat a aquest claretià. El llibre serà presentat aquest dilluns a la Llibreria Claret de Barcelona. L’acte, conduit pel president de la Unió de Religiosos de Catalunya, Màxim Muñoz, comptarà amb la participació de l’autor del text i de l’il·lustrador. L'abat Soler explica, per mitjà d’un text senzill i entenedor, acompanyat de fotografies i de dibuixos de Sebastià Serra, com aquest personatge, a qui va conèixer de petit, va anar del seu Balsareny natal a Sabadell, on va fer de mestre al col·legi dels Claretians. L'abat de Montserrat explica que va ser mestre seu a Sabadell, i que no oblidarà mai la seva manera de ser i de pregar. Relata que Pere Casaldàliga va dirigir un programa de ràdio, va fundar una revista i que va començar a atendre els immigrants que arribaven a la ciutat i no tenien feina ni diners. Al llibre també explica com Casaldàliga se’n va anar a viure al Mato Grosso, a l’Amazònia del Brasil, quan tenia 40 anys, a dedicar la vida als més pobres, al Tercer Món.
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.