Vés al contingut
Per Maria Rosa Ocaña .
blog-mrocana-pasqua-ortodoxa

Per arribar a la Pasqua hem d’haver recorregut un tram que ens prepara per fer el Pas, que és la significació de la paraula Pasqua. Aquest Pas ve determinat, a priori, per un recorregut de purificació, de dejuni, de preparació per estar atents, el que significa un canvi en nosaltres mateixos, és a dir a millorar les nostres actituds i accions, que ve marcat per un tropisme que es realitza en l’interior de la persona. És un camí que se’ns proposa recórrer, com és la Quaresma de 40 dies, plena de senyals que ens indiquen el camí, passant per Betània fins a arribar a Jerusalem.

És el camí que va recórrer el mateix Jesús-Crist, passant per Betània amb la resurrecció de Llàtzer i d’allà entrar a Jerusalem, després de rebre’l amb càntics, palmes i branques.

I així ho commemorem.

Aquest any, la Pasqua ortodoxa s’escau el diumenge 5 de maig, segons el calendari julià. Ve després de la Pasqua jueva. El diumenge passat es va celebrar el dia de Rams... els temples estaven adornats amb palmes, fulles d’olivera i de llorer. El poble ho portava des de casa per beneir-los. En altres indrets, però, que no tenen en abundància aquesta mena d’arbres, porten per beneir les fulles del salze. És el cas de Sèrbia, com ens comenta Caterina,  explicant-nos que, en aquest dia, els nens i nenes tenen un rol especial, com els nens d’aquell temps, com diuen les Sagrades Escriptures, que també estaven aclamant al Rei de glòria. En aquest dia, els nens porten penjant amb una cinta, una campaneta que la fan sonar en el moment de la benedicció del sacerdot, significant l’alegria que sentiren aleshores en rebre el Crist, damunt d’una somera.

Tota aquesta alegria es transformarà, tot seguit, a l’entrada de la Setmana Santa, per reviure els Misteris de la Passió i Resurrecció.

Sí, es necessita un gran recolliment, pregària i reflexió per adonar-nos de la importància d’aquesta entrada, d’aquest Pas, que comportarà un canvi. Per la Pasqua jueva és el Pas de l’esclavitud a la llibertat, per a la Pasqua cristiana de la mort a la Vida.

Per entrar en aquesta atmosfera, necessàriament ha de minvar el “soroll” del món, a fi que el sentit profund del missatge penetri en la ment i baixi al cor, com diuen els grans místics. No en va, el període d’aquests 40 dies precedeix l’objectiu final, per donar-nos les eines de preparació i enfortiment per seguir en el camí.

És així, i no és d’estranyar que, una de les lectures evangèliques que ens proposen en aquesta Setmana Santa és la lectura de les verges, unes sàvies i les altres nècies. Indicant-nos el fet de tenir preparat l’oli perquè les llànties estiguin enceses. Hem d’estar “atents i vigilants”.

El Divendres Sant, les famílies, amb els nens, pinten els ous de Pasqua, per portar-los a beneir a l’església en la Nit Santa. Després de la proclamació de la Resurrecció de Nostre Senyor, les paraules que estaran en boca de tots serà: "Crist ha ressuscitat! En veritat, ha ressuscitat!" I ens transportarà al “lloc” on no existeix la mort... el Misteri més gran que té la humanitat, de traspassar el llindar de la lògica, per donar pas a un altre “estat” com és l’Esperança i la Fe, en el món diví.

Aprenguem dels infants que, amb la seva frescor i alegria gaudeixen ja del Regne dels cels.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.