Vés al contingut
blog-lectors-parlen-joves-salut-mental
Fotografia: Roser Riera Martínez, psicòloga de la Fundació Comtal.

Roser Riera La salut emocional és tan important com la salut física, però molts joves no són conscients de la importància de cuidar-la i treballar-la per a tenir uns hàbits i estil de vida saludable.

Estudis de diverses Universitats de Barcelona afirmen que un 18,6% dels adolescents de 12 a 18 anys se senten amb un estat anímic baix, i les visites als centres d’atenció a la salut mental infantojuvenil (CSMIJ) han augmentat un 13% a Catalunya.

Si a més a més, hi afegim les diverses situacions vulnerables i factors de risc amb els que es troben alguns joves a edats primerenques, la possibilitat de patir algun trastorn de salut mental al llarg de la seva vida es multiplica.

Moltes de les situacions vulnerables que lidien dia a dia els joves que atenem la Fundació Comtal són situacions de violència, pobresa, pèrdues sobtades, i/o vulneració de drets. Aquests factors de risc, influencien, amenacen i desestabilitzen de manera directa el seu benestar emocional.

Per revertir la situació, des de la Fundació Comtal treballem la prevenció i cura de la salut emocional, a través dels diferents projectes, i sempre en coordinació amb els serveis educatius, socials i sanitaris de la persona atesa.

Per afavorir l’adquisició d’hàbits, facilitem eines perquè puguin fer front de la millor manera possible a les diverses situacions complexes que es puguin trobar al llarg de la seva vida.

Com podem prevenir els problemes de salut mental dels joves? A través de l’educació.

Sobretot després de la pandèmia, en moltes escoles s’han implantat activitats i assignatures relacionades amb la salut emocional per tal de promoure hàbits saludables i treballar de manera lúdica competències emocionals amb els infants i joves. Les entitats socials fem valdre l’educació emocional, fa anys que prioritzem, invertim i treballem l’educació emocional per millorar la qualitat de vida de les persones que atenem. I tan important és la nostra feina com la continuïtat d’aquesta a l’escola i a casa.

Cuidar la salut emocional ens ajuda a gestionar millors situacions d’estrès, a estar bé físicament i a relacionar-nos d’una forma saludable amb nosaltres mateixos i amb els altres.

Petites accions com escoltar les teves emocions i compartir-les amb el teu cercle de confiança, envoltar-te de relacions que et sumin, practicar l’atenció plena, i mantenir un estil de vida saludable, poden ajudar a millorar el teu benestar, i a prevenir riscos i malestars.

Roser Riera Martínez, psicòloga de la Fundació Comtal.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.