Vés al contingut

Demanem al Senyor la gràcia de no ser “cristians a mitges”, conformant-nos amb una falsa pau interior que no dona fruit. Així parla el papa Francesc aquest matí a la missa a la Casa Santa Marta. La conversió que el Senyor ens demana, ha tornat a dir, no es pot ajornar fins demà. El Papa Francesc, en la seva homilia a la missa d’avui a la Casa Santa Marta, pren en consideració la primera lectura proposada per la litúrgia del dia i que és un passatge extret del Llibre d’Ageu. Es tracta d’un fort dur, en què a través del profeta, el Senyor insta la gent a reflexionar sobre el seu comportament i a canviar-lo proposant-se la feina der reconstruir la Casa de Déu.

Un poble que no confia i no vol arriscar-se

Ageu, diu el papa, intentava moure el cor del poble mandrós i resignat a viure com a perdedor. El temple havia estat destruït pels enemics, era tot una ruïna, però aquella gent havia passat els anys així, fins que el Senyor va enviar el seu escollit a "reconstruir el Temple". Però el seu cor estava amargat i no tenien ganes de posar-se a treballar. Deien: "No ens comprometem; potser és una il·lusió; millor no arriscar-nos, quedem-nos així ...". Aquella gent, continua el Papa, "no tenia ganes de reaccionar, de tornar a començar; tampoc no es deixava ajudar pel Senyor que volia realçar-lo”, amb l’excusa que encara no havia arribat el moment oportú.

“I aquest és el drama d’aquestes persones, fins i tot el nostre, quan s’agafa l’esperit de tebior, quan arriba aquella tebiesa de la vida, quan diem: “Sí, sí, Senyor, està bé ... però a poc a poc, lentament, Senyor, deixem-ho així ... demà ho faré! ", per dir el mateix l’endemà i ajornar-ho al demà passat i així ajornar les decisions de conversió de cor i de canvi de vida ...”

La tebiesa espiritual és "la pau dels cementiris"

És una tebior, diu Francesc, que moltes vegades s’amaga darrera de les incerteses i mentrestant es difereix. I així tanta gent malbarata la vida i acaba "com un estaquirot perquè no ha fet res, només conservar la pau i la calma dins d'un mateix". Però aquesta és "la pau dels cementiris". “Quan nosaltres entrem en aquesta tebior, en aquesta actitud de tebiesa espiritual, transformem la nostra vida en un cementiri: no hi ha vida. Només hi ha tancament perquè no entrem en les problemes com aquesta gent que "sí, sí, estem en ruïnes, millor així. Ja estem acostumats a viure així”

El Papa a Santa Marta: el Senyor ens demana avui la nostra conversió

El Senyor vol que canviem avui. El papa Francesc adverteix que tot això també ens passa a nosaltres "amb les petites coses que no van bé, que el Senyor vol que nosaltres canviem". Ell ens demana conversió i li responem: demà. D’aquí la invitació a la pregària: “Demanem al Senyor la gràcia de no caure en aquest esperit de "cristians a mitges" o, com diuen les velletes, "cristians aigualits", sense substància. Cristians "bons" que han sembrat molt però han recollit poc. Vides que prometien tant, i al final no han fet res”. Que el Senyor ens ajudi, conclou el Papa, a “despertar-nos de l’esperit de tebiesa”, a lluitar contra “aquesta anestèsia suau de la vida espiritual”.

Traducció de Pere Prat Serra

Temàtica

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.