Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Demanem al Senyor la gràcia de no ser “cristians a mitges”, conformant-nos amb una falsa pau interior que no dona fruit. Així parla el papa Francesc aquest matí a la missa a la Casa Santa Marta. La conversió que el Senyor ens demana, ha tornat a dir, no es pot ajornar fins demà. El Papa Francesc, en la seva homilia a la missa d’avui a la Casa Santa Marta, pren en consideració la primera lectura proposada per la litúrgia del dia i que és un passatge extret del Llibre d’Ageu. Es tracta d’un fort dur, en què a través del profeta, el Senyor insta la gent a reflexionar sobre el seu comportament i a canviar-lo proposant-se la feina der reconstruir la Casa de Déu.

Un poble que no confia i no vol arriscar-se

Ageu, diu el papa, intentava moure el cor del poble mandrós i resignat a viure com a perdedor. El temple havia estat destruït pels enemics, era tot una ruïna, però aquella gent havia passat els anys així, fins que el Senyor va enviar el seu escollit a "reconstruir el Temple". Però el seu cor estava amargat i no tenien ganes de posar-se a treballar. Deien: "No ens comprometem; potser és una il·lusió; millor no arriscar-nos, quedem-nos així ...". Aquella gent, continua el Papa, "no tenia ganes de reaccionar, de tornar a començar; tampoc no es deixava ajudar pel Senyor que volia realçar-lo”, amb l’excusa que encara no havia arribat el moment oportú.

“I aquest és el drama d’aquestes persones, fins i tot el nostre, quan s’agafa  l’esperit de tebior, quan arriba aquella tebiesa de la vida, quan diem: “Sí, sí, Senyor, està bé ... però a poc a poc, lentament, Senyor, deixem-ho així ... demà ho faré! ", per dir el mateix l’endemà i ajornar-ho al demà passat i així ajornar les decisions de conversió de cor i de canvi de vida ...”

La tebiesa espiritual és "la pau dels cementiris"

És una tebior, diu Francesc, que moltes vegades s’amaga darrera de les incerteses i mentrestant es difereix. I així tanta gent  malbarata la vida i acaba "com un estaquirot perquè no ha fet res, només conservar la pau i la calma dins d'un mateix". Però aquesta és "la pau dels cementiris". “Quan nosaltres entrem en aquesta tebior, en aquesta actitud de tebiesa espiritual, transformem la nostra vida en un cementiri: no hi ha vida. Només hi ha tancament perquè no entrem en les problemes com aquesta gent que "sí, sí, estem en ruïnes, millor així. Ja estem acostumats a viure així”

El Papa a Santa Marta: el Senyor ens demana avui la nostra conversió

El Senyor vol que canviem avui. El papa Francesc adverteix que tot això també ens passa a nosaltres "amb les petites coses que no van bé, que el Senyor vol que nosaltres canviem". Ell ens demana conversió i li responem: demà. D’aquí la invitació a la pregària: “Demanem al Senyor la gràcia de no caure en aquest esperit de "cristians a mitges" o, com diuen les velletes, "cristians aigualits", sense substància. Cristians "bons" que han sembrat molt però han recollit poc. Vides que prometien tant, i al final no han fet res”. Que el Senyor ens ajudi, conclou el Papa, a “despertar-nos de l’esperit de tebiesa”, a lluitar contra “aquesta anestèsia suau de la vida espiritual”.

Traducció de Pere Prat Serra