Vés al contingut

«La hipocresia no és el llenguatge de Jesús», ni ha de ser el dels cristians per què «la hipocresia és capaç de matar una comunitat». És el que ha afirmat el Papa Francesc a la Missa matinal a Casa Santa Marta. El Pontífex ha confirmat que, seguint l’exemple de Jesús, el llenguatge dels cristians ha de ser verdader i ha posat de manifest les temptacions de la hipocresia i de les adulacions.

El servei d’Alessandro Gisotti:

«Hipòcrites». El Papa Francesc ha posat l’accent a l’homilia a Santa Marta sobre aquesta paraula que Jesús fa servir sovint per qualificar els doctors de la llei. Són hipòcrites, ha observat, per què «fan veure una cosa però en pensen una altra, com diu la pròpia etimologia de la paraula».

La hipocresia no és el llenguatge de Jesús, no és el llenguatge dels cristians

Els doctors de la llei «parlen, jutgen», però pensen un altra cosa. Això és la hipocresia.

«La hipocresia no és el llenguatge de Jesús. La hipocresia no és el llenguatge dels cristians. Un cristià no pot ser hipòcrita i un hipòcrita no és cristià. Això és així de clar. Aquest és l’adjectiu que Jesús més sovint fa servir per a qualificar aquesta gent: hipòcrita. Veiem com ho fan. L’hipòcrita en major o en menor mesura és un adulador, sempre ho és».

Aquests, de fet, miren d’adular Jesús. «Els hipòcrites -ha comentat- sempre comencen amb l’adulació». L’adulació, ha continuat Francesc, és també «no dir una veritat, exagerar, fer créixer la vanitat». Ha explicat el cas d’un sacerdot, «conegut fa molt de temps», que escoltava «totes les adulacions que li feien, era la seva debilitat».

Jesús ens fa veure la realitat que és tot el contrari de la hipocresia i de la ideologia

L’adulació, ha afegit, comença «amb la mala intenció». És el cas dels doctors de la llei, tal com es llegeix al pas de l’Evangeli d’avui, que posen a prova Jesús, comencen amb l’adulació i proposen una pregunta per fer-lo caure a la trampa: «És just pagar César, és just?».

«L’hipòcrita té aquesta doble cara. Jesús coneixent la seva hipocresia, diu clarament: «Per què voleu posar-me a prova, porteu-me diners, vull veure’l». Jesús als hipòcrites i als ideòlegs sempre els respon amb la realitat. La realitat és aquesta, tota la resta o és hipocresia o és ideologia. Aquesta és la realitat: porteu-me diners. Així fa veure la realitat, respon amb la saviesa del Senyor: «Al César el que és del César -la realitat era que els diners tenien la imatge del César- i a Déu allò que és de Déu».

El tercer aspecte, ha afegit el Papa, «és que el llenguatge de la hipocresia és el llenguatge de l'engany, és el mateix llenguatge que la serp fa servir amb Eva, el mateix». Comença amb l’adulació i després destrueix les persones, fins i tot «esparraca la personalitat i l’ànima d’una persona. Mata la comunitat». «Quan hi ha hipòcrites a una comunitat -ha afegit- hi ha un gran perill, hi ha un perill molt dolent». El Senyor Jesús ens ha dit: «Que les vostres paraules siguin: sí, sí, no, no. Les coses supèrflues venen del maligne».

La hipocresia mata les comunitats, fa molt de mal a l’Església

«Quant de tant fa a l’Església la hipocresia», ha dit amargament el Pontífex. I ha posat ènfasi en «els cristians que cauen en aquesta actitud pecaminosa que mata»:

La hipocresia és capaç de matar una comunitat. Està parlant dolçament, està jutjant negativament una persona. L’hipòcrita és un assassí. Recordem que: comença amb l’adulació i que tant sols es respon amb la realitat. No em vingueu amb aquestes històries, la realitat és aquesta, com una ideologia, aquesta és la realitat. Al cap i a la fi és el mateix llenguatge del diable que sembra amb aquella llengua bífida les comunitats per a destruir-les. Demanem al Senyor que ens custodiï per a no caure en aquest vici de la hipocresia, de maquillatge de l’actitud amb males intencions. Que el Senyor ens doni aquesta gràcia: «Senyor, que jo no sigui mai hipòcrita, que sigui capaç de dir la veritat i si no la puc dir, pugui estar callat, però mai, mai, sigui un hipòcrita».

Traducció per Mònica Mor

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.