Vés al contingut
Homilia del papa Francesc a la casa de Santa Marta, 26 de setembre de 2013
Qui és aquest, d'on ve? Francesc ha desenvolupat la seva homilia a partir de la pregunta que Herodes es planteja sobre Jesús. Una qüestió que en realitat es plantegen tots els qui es troben amb Jesús. És una pregunta “que es pot fer per curiositat”, o es “pot fer per seguretat”. Llegint l'Evangeli veiem com “algunes persones comencen a tenir por d'aquest home perquè els pot portar a un conflicte polític amb els romans”. “Però qui és aquest que crea tants problemes?” ens demanem. Perquè és veritat, afirma el papa, que “Jesús crea problemes”.
“No es pot conèixer Jesús sense tenir problemes. I jo goso dir: 'Si vols tenir un problema, ves pel camí de Jesús. No només un, en tindràs molts, de problemes!'. Però és el camí per conèixer Jesús! No podem conèixer Jesús des de primera classe! Jesús el coneixem en la quotidianitat de cada dia. No podem conèixer Jesús en la tranquiŀlitat, ni tampoc a la biblioteca... Conèixer Jesús!”.

És clar que “podem conèixer Jesús en el catecisme” perquè “el catecisme ens ensenya moltes coses sobre Jesús”. “L'hem d'estudiar, l'hem d'aprendre”. D'aquesta manera “coneixem el Fill de Déu, que ha vingut per salvar-nos; entenem tota la bellesa de la història de la Salvació, de l'amor del Pare”.

“Sí, cal conèixer Jesús en el catecisme. Però no n'hi ha prou, amb la ment: és un pas. Cal conèixer-lo amb el diàleg amb Ell, parlant amb Ell, en la pregària, de genolls. Si tu no pregues, si tu no parles amb Jesús, no el coneixes. Saps coses de Jesús, però no amb el coneixement que et dóna el cor en la pregària. Conèixer Jesús amb la ment, en l'estudi del catecisme, conèixer Jesús amb el cor, en el diàleg amb Ell. Tot això ens ajuda força, però no n'hi ha prou... Hi ha un tercer camí per conèixer Jesús: el seguiment. Anar amb Ell, caminar amb Ell”.

Cal “anar, recórrer els seus camins, a peu”. Cal “conèixer Jesús amb el llenguatge de l'acció”. És així com podem conèixer de debò Jesús, amb aquests “tres llenguatges – de la ment, del cor, de l'acció”. Si “conec Jesús d'aquesta manera, em comprometo amb Ell”.

“No podem conèixer Jesús sense comprometre'ns amb Ell, sense jugar-nos la vida per Ell. Quanta tanta gent -i nosaltres també- es fa aquesta pregunta 'Però qui és aquest?', la Paraula de Déu ens contesta: 'Tu vols conèixer qui és aquest? Llegeix el que l'Església et diu d'Ell, parla amb Ell en la pregària i camina amb Ell. D'aquesta manera coneixeràs aquest home'. Aquest és el camí! Cadascú ha de fer la seva tria!”.
Traducció: Marta Nin

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.