Vés al contingut
Homilia del papa Francesc a la Casa de Santa Marta, 1 d’octubre de 2013
El papa ha concelebrat l’Eucaristia amb els membres de “Consell de cardenals” que a partir d’avui, i fins al 3 d’octubre, es reuneixen amb ell al Vaticà.
Jesús renya els dos apòstols que volien que baixés foc del cel sobre els qui no volien acollir-los. Francesc ha desenvolupat la seva homilia a partir d’aquest fragment de la litúrgia del dia. El camí del cristià, ha afirmat, no és “un camí de venjança”, sinó d’humilitat i de bondat. En la festa de Santa Teresa de l’Infant Jesús, ha recordat el papa, “ens anirà bé pensar en aquest esperit d’humilitat, de tendresa, de bondat”. Un esperit humil és el que Déu “vol de tots nosaltres”.
On és la força “que ens porta a aquest esperit?” Precisament “en l’amor, en la caritat, en la consciència que ens trobem en les mans del Pare”. “Quan sentim això, no ens vénen ganes de fer baixar foc del cel”. “Ve l’altre esperit, el de la caritat que tot pateix, tot perdona, que no es vanagloria, que és humil, que no es busca a si mateix. Algú pot dir – i hi ha hagut alguns filòsofs que ho pensaven – que això és com una humiliació de la majestat de l’home, de la grandesa de l’home. Això és estèril!” I, referint-se novament a santa Teresina, Francesc ha afirmat: “la sàvia Església ha fet aquesta santa, humil, petita, confiada en Déu, dòcil... l’ha fet patrona de les missions”.
La força de l’Evangeli rau justament en això, “perquè l’Evangeli arriba precisament al seu punt més alt en la humliació de Jesús: humilitat que esdevé humiliació!”. I la força de l’Evangeli “rau precisament en la humilitat, en la humilitat del nen que es deixa guiar per l’amor i per la tendresa del pare”.

“L’Església –ens deia Benet XVI- no creix pel proselitisme, creix per l’atracció, pel testimoni. I quan la gent, els pobles, veuen aquest testimoni d’humilitat, de docilitat, de mansuetud, senten la necessitat que esmenta el profeta Zacaries: ‘Volem venir amb tu!’. La gent sent aquesta necessitat davant el testimoni de la caritat, d’aquesta caritat humil, sense prepotència, no suficient, humil! Adora i serveix!”

“La caritat és senzilla: adorar Déu i servir els altres! I aquest testimoni fa crèixer l’Església”. Per això, una monja “tan humil però tan confiada en Déu”, com santa Teresa de l’Infant Jesús, “va ser proclamada patrona de les missions, perquè el seu exemple” fa “que la gent digui ‘Volem venir amb vosaltres!’”.
El papa ha acabat la seva homilia fent referència a les reunions que a partir d’avui tindran lloc al Vaticà amb el “Consell de cardenals” creat per ell per ajudar-lo en el govern de l’Església:
“Avui, aquí, al Vaticà, comença la reunió amb els cardenals consultors, que estan concelebrant la missa. Demanem al Senyor que la nostra fena d’avui ens faci a tots més humils, més bondadosos, més pacients, més confiats en Déu, perquè d’aquesta manera l’Església pugui donar un bon testimoni a la gent i veient el Poble de Déu, veient l’Església, sentin el desig de venir amb nosaltres!”.

Traducció: Marta Nin

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.