Vés al contingut
Homilia del papa Francesc a la Casa de Santa Marta 7 de juliol de 2013
“Vi nou en bots nous”. El papa ha desenvolupat la seva homilia a partir de la renovació que ens porta Jesús. “La doctrina de la llei s’enriqueix, es renova amb Jesús”. “Jesús fa noves totes les coses”. La seva “és una veritable renovació de la llei; la mateixa llei però més madura, renovada”. “Les exigències de Jesús eren més fortes”, més “grans que les de la llei”. La llei permet odiar l’enemic; Jesús ens diu, en canvi, que preguem per ell. Aquest és, doncs, “el Regne de Déu que Jesús predica”. Una renovació que ha de trobar lloc “primer de tot en el nostre cor”.
“Ser cristià significa deixar-se renovar per Jesús en aquesta nova vida. ‘Jo sóc un bon cristià, cada diumenge, d’11 a 12 vaig a missa, i faig això, faig allò...’. Com si fos una coŀlecció. Però la vida cristiana no és un collage de coses. És una totalitat harmònica, harmoniosa, i la fa l’Esperit Sant! Ho renova tot: renova el nostre cor, la nostra vida, i ens fa viure en un estil de vida diferent, però un estil que agafa la totalitat de la vida. No es pot ser cristians a troços, cristians a temps parcial. El cristià a temps parcial no funciona! Tot, la totalitat, a jornada plena. Aquesta renovació la fa l’Esperit. Ser cristià, al cap i a la fi, no significa fer coses, sinó deixar-se renovar per l’Esperit Sant i, fent servir paraules de Jesús, arribar a ser vi nou.”
La novetat de l’Evangeli és “una novetat, però dins la mateixa llei que viu en la història de la Salvació”. I aquesta novetat “va més enllà de nosaltres”, ens renova, “i renova les estructures”. Per això Jesús diu que per al vi nou calen bots nous.
“En la vida cristiana, també en la vida de l’Església, hi ha estructures antigues, estructures caduques: cal renovar-les! I l’Església sempre hi ha prestat atenció, en el diàleg amb les cultures... Sempre es deixa renovar segons els llocs, els temps i les persones. L’Església sempre ha fet aquesta tasca! Des del primer moment, recordem la primera lluita teològica: 'per ser cristià cal dur a terme tota la pràctica jueva, o no? No!' Van dir que no! 'Els gentils poden entrar com són: gentils... Entrar a l’Església i rebre el bateig'. Va ser una primera renovació de l’estructura...”.
“I l’Església sempre ha anat endavant així, deixant que l’Esperit renovi aquestes estructures, estructures d’esglésies. No tingueu por d’això! No tingueu por de la novetat de l’Evangeli! No tingueu por de la novetat que l’Esperit Sant actua en nosaltres! No tingueu por de la renovació de les estructures!”.
“L’Església és lliure: la porta endavant l’Esperit Sant”. Ens ho ensenya l’Evangeli: “la llibertat per trobar sempre la novetat de l’Evangeli en nosaltres, en la nostra vida i també en les estructures”. El papa ha subratllat la importància de la “llibertat per triar bots nous per a aquesta novetat”. El cristià és un home lliure, “amb aquella llibertat” que ens dóna Jesús, “no és esclau dels costums, de les estructures... el du endavant l’Esperit Sant”.
Francesc ha recordat que el dia de Pentecosta, amb els deixebles, hi havia la Mare de Déu. “I on hi ha la mare, els nens es troben segurs! Tots! Demanem la gràcia de no tenir por de la novetat de l’Evangeli, de no tenir por de la renovació de l’Esperit Sant, de no tenir por de deixar que caiguin les estructures caduques, que ens empresonen. I si tenim por, sapiguem que amb nosaltres hi ha la Mare, i com els nens esporuguit, apropem-nos a Ella i Ella – com diu l’antífona més antiga- ‘ens custodia amb el seu mantell, amb la seva protecció de mare’. Que així sigui”.
Traducció: Marta Nin

(N.d.T - Les celebracions eucarístiques del papa a la Casa de Santa Marta se suspenen a partir d’ara. La del dia 7 de juliol és l’última celebració de Francesc a la Casa Marta fins la represa que es preveu després de l’estiu).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.