Vés al contingut

El Papa Francesc s'ha inspirat en l'homilia en la primera lectura – es tracta de la segona carta de sant Pau als Corintis - posant l'accent en les característiques que han de tenir un pastor. El Pontífex ha trobat precisament en sant Paul la figura del "veritable pastor", que no abandona les seves ovelles, com faria "un mercenari". La primera qualitat, per tant ha indicat, és ser "apassionat". Apassionat "fins al punt de dir a la seva gent, al seu poble: 'la gelosia que tinc per vosaltres no és meva, és de Déu’. “És divinament gelós”, ha comentat el Papa.

El veritable pastor sap discernir, es protegeix de la seducció del mal

Una passió per tant que quasi esdevé "bogeria", "ximpleria" per al seu poble. "I això - ha afegit - és aquell gest que nosaltres anomenem zel apostòlic: no es pot ser un veritable pastor sense aquest foc interior".

Una segona característica, ha seguit, el pastor ha de ser "un home que sap discernir"

"Ell sap que hi ha en la vida la seducció. El pare de la mentida és un seductor. El pastor, no. El pastor estima. Estima. En canvi, la serpent, el pare de la mentida, l'envejós és un seductor. És un seductor que tracta d'allunyar de la fidelitat, perquè aquella gelosia divina de Pau era portar al poble un únic espòs, per mantenir el poble en la fidelitat al seu espòs. En la història de la salvació, en l'Escriptura moltes vegades trobem l’allunyament de Déu, la infidelitat al Senyor, la idolatria, com si fos una infidelitat matrimonial".

Cal saber denunciar el mal, no ésser ingenus.

Primera característica del pastor, per tant, "que sigui apassionat, que tingui el zel, que estigui dedicat al zel ". Segona característica, "que sàpiga discernir: discernir on hi ha els perills, on hi ha les gràcies... on hi ha el veritable camí”. Això, ha subratllat, " significa que acompanyi les ovelles sempre: en els moments bons i també en els moments dolents, també en els moments de la seducció, amb la paciència els porta a la cleda". I la tercera característica: "la capacitat de denunciar":

"Un apòstol no pot ser un ingenu: 'Ah, tot és bonic, anem endavant, eh?, tot és bonic, està tot bé ... Fem una festa, tots... tot es pot ...'. Perquè hi ha la fidelitat a l`únic espòs, a Jesucrist, per defensar. I ell sap condemnar: la concreció, dir 'això no!' com els pares li diuen al nen quan comença a gatejar i va a l’endoll elèctric per posar-hi els dits: 'No, això no!

És perillós!'. Em ve al cap moltes vegades allò “no ho toquis nen” que els meus pares i avis em deien en el moment quan hi havia perill ".

Tenir cura dels altres sense rigidesa, igual com feia Don Milani

"El bon pastor - va continuar - sap denunciar, amb nom i cognoms" com precisament feia Sant Paul. Francesc ha retornat a la seva visita a Bozzolo i Barbiana, llavors, ha comentat, "sobre aquells dos coratjosos pastors italians". I parlant de Don Milani, s’ha referit al que va ser el seu "lema" quan "ensenyava als seus nois":

"I care. Però, què vol dir? Em van explicar: amb això volia dir 'm’importa'. Ensenyava que les coses s’havien de prendre seriosament, en contra de la consigna de moda en aquell moment era 'no m'importa', però dit en un altre llenguatge, no m'atreveixo a dir-ho aquí. Així ensenyava als seus nois a tirar endavant. Aneu amb compte: pren el control de la teva vida ", i 'això no!'

Saber doncs denunciar també "el que va en contra de la teva vida." I moltes vegades, ha dit, " perdem aquesta capacitat de condemna i volem portar endavant les ovelles una mica amb aquella rigidesa que no sols és ingènua" sinó “ fa mal'. Aquella "rigidesa dels compromesos", per "atreure’s l'admiració o l’amor del fidels deixant fer".

"Pau Apòstol, el zel apostòlic de Pau, apassionat, dedicat al zel: primera característica. Home - ha reprès Francesc - que sap discernir ja que coneix la seducció i sap que el diable sedueix - segona característica. I un home amb capacitat de condemna de les coses que faran mal a les seves ovelles: tercera característica". El Papa ha acabat amb una pregària "per a tots els pastors de l'Església, perquè Sant Pau intercedeixi davant el Senyor, perquè tots nosaltres pastors tinguem aquestes tres característiques per servir el Senyor".

Traducció per Pere Prat Serra

Temàtica

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.