Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana .
A Gerasa

Amb freqüència, trobo en la teologia cristiana, així com en la Bíblia, una font inesgotable de criteris profunds que il·luminen la nostra vida social, política i econòmica, altament convulsa i deteriorada en extrem. Així ho vaig exposar a un polític de certa rellevància sobre una situació concreta a través de la cita bíblica corresponent a Mt 12,25, que es va complir escassos anys després. Poso ara i aquí tres exemples de teologia política.

Primer: la pregària del parenostre conté aquesta expressió: «així a la terra com al cel». Assenyala dos aspectes importants: el cel com a referència de la terra i la unitat final d'aquestes dues realitats. Des d'una altra perspectiva, l'esoterisme hermètic de la Taula Esmeralda ho formula d'aquesta manera: «El que està a baix és com el que està a dalt, i el que està a dalt és com el que està a baix, per consumar el miracle de la Unitat.». Un tema que obre un debat interessant d'abast insospitat.

Segon: Jesús, davant l'ambició dels fills del Zebedeu, exclama: «Sabeu que els caps de les nacions les dominen com a senyors absoluts, i els grans les oprimeixen amb el seu poder. No ha de ser així entre vosaltres, sinó que el que vulgui arribar a ser gran entre vosaltres, serà el vostre servidor, i el que vulgui ser el primer entre vosaltres, serà el vostre esclau». Subverteix la idea de poder com a domini i opressió per convertir-la en servei i anticipa una altra afirmació posterior de gran calat: «Tots vosaltres sou germans». Les fòbies, l'odi, les guerres... no hi tenen cabuda.

Tercer: la teologia defineix la Trinitat com el misteri central de la fe i de la vida cristiana: «un sol Déu en tres persones diferents entre si i relatives unes a les altres». És a dir, la unitat en la diversitat. Crec que és un dels desafiaments seculars més urgents i importants per a Espanya, perquè s'entesta a aconseguir la unitat a través d'eliminar les diferències lingüístiques, culturals, històriques, d’autogovern..., alimentant així la desafecció i l'enfrontament. Les conseqüències polítiques d'aquests exemples, aplicades amb saviesa, donarien un gir copernicà, un gir de 180 graus a la nostra situació crònica i decebedora.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.