Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana .
A Gerasa

Hi ha moltes recomanacions per comportar-se amb saviesa en els diferents àmbits de la vida. En el llibre de l'Eclesiàstic, el repertori és ampli i variat. Quan s'assisteix a un banquet, s'indica als ancians que parlin, però «amb discreció i sense destorbar la música» (32.3). Tampoc el volum de la música ha d'impedir la conversa o la baixa qualitat de la melodia dificultar el pensament profund, com passa en alguns restaurants. La paraula s'ha d'harmonitzar amb la música, el logos amb l' art. Circular a la par sense generar conflictes, propiciant un diàleg enriquidor i, alhora, sense ofegar les melodies. Raphaël Buyse, en la seva obra Autrement, Dieu escriu: «Allà on em porta la vida, intento no destorbar la música que porto al fons del meu cor. És una cançó en cascada que es rep d'una font silenciosa, la vibració de l'aire en el fred d'una matinada. Concert d'intuïcions, desitjos íntims i somnis més salvatges. Ho interpreto al llarg del temps, segons els esdeveniments, a través de trobades.»

Quan arriba al Horeb, la muntanya de Déu, el profeta Elías és convidat a sortir de la seva cova per rastrejar la presència divina que passarà immediatament. Expectant, no el troba ni en el vent fort, ni en el terratrèmol, ni en el foc, sinó en el ventijol, en el xiuxiueig. Cal afinar l'oïda per captar aquest llenguatge gairebé imperceptible, sense destorbar la música que flueix de les més variades partitures dipositades al cor. El requisit bàsic és l'atenció a les mocions interiors. El soroll i el terrabastall impossibiliten l'escolta atenta del xiuxiueig. Només el silenci pot ser capaç d'escoltar les paraules dels ancians sense destorbar la música. Per captar les melodies, no calen audiòfons, perquè la música interior segueix altres paràmetres. La sordesa física no impedia a Beethoven compondre meravelloses simfonies. Cal submergir-se en els fons d'un mateix per rescatar les millors composicions que cada persona és capaç de contenir. No és qüestió de diners, ja que es tracta d'una experiència que no es pot comprar, sinó de gràcia, d'obertura, de disponibilitat.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.