Vés al contingut

(Universitaties) La primera jornada Evangeli i Acció social: la dimensió cristiana i espiritual de l’acció social. Més enllà de l’assistència i la promoció es va dur a terme el dijous 16 d’octubre passat a la facultat de Filosofia de la URL, la Jornada. La proposta va ser promoguda per la Delegació de Pastoral Universitària de Barcelona i organitzada en col·laboració amb Càritas, Cristianisme i Justícia, la Facultat d’Educació i Treball social de la FPT i la Facultat de Filosofia de la URL.

Més d’una cinquantena de professionals i formadors de l’àmbit de l’acció social s’aplegaren per reflexionar sobre la necessitat d’el.laborar un discurs i una pràctica on els elements més nuclears de la proposta evangèlica i de l’experiència de fe es puguin integrar en el dia a dia de les institucions que treballen amb diferents col·lectius de persones en situació d’exclusió social. Es pretenia també identificar i reflexionar sobre els eixos claus de l’antropologia cristiana i les seves implicacions tant pel que afecta a la intervenció de professionals i voluntaris de l’acció social com pel que afecta a les persones que viuen en situacions d’especial vulnerabilitat.
La Jornada va comptar amb tres intervencions claus al matí on es plantejaren els fonaments antropològics i ètics de la proposta d’intervenció cristiana en l’àmbit de l’acció social, protagonitzades per una ponència del professor Vicenç Igual i una taula rodona amb Mercè Darnell i Miguel Àngel Pulido. Les diferents intervencions van poder ser relatades i contrastades per Rafael Ruiz de Gauna. Per la tarda es va comptar amb quatre intervencions més protagonitzades per Mª Àngels Arrabal, Eduard Sala, Pere Domenech i Esther Borrego, que de manera testimonial van exemplificar pràctiques d’un viure evangèlic des de la intervenció professional en el camp de l’acció social. Totes elles van poder ser també relatades i contrastades amb l’aportació final de Salvador Maneu.
Pel que fa als continguts al matí es va subratllar la necessitat de superar la temptació i el perill de caure en la mundanitat espiritual considerant l’Església com una ONG; tenir coratge per a mostrar i explicitar la globalitat del missatge evangèlic tenint clar que l’Evangeli no està fet per ser llegit sinó per a ser rebut; no perdre de vista que la finalitat última del camí és la lloança de Déu Pare i no la defensa dels propis territoris o interessos personals i mostrar que el camí és sempre Crist en comunió amb l’Església.
La sessió matinal va acabar perfilant els eixos claus del professional reivindicant l’espiritualitat de l’abraçada i de l’alegria, de la proximitat i de l’escolta; la necessitat del treball en comunió i en comunitat, la necessitat de generar somnis i utopies, d’atendre i acompanyar espiritualment a les persones, d’exercir una activitat reflexiva i creativa permanent i de viure arrelats en l’esperança.
Finalment per la tarda es van plantejar alguns dilemes entre el carisma evangèlic i el marc institucional i es van evidenciar pràctiques que posaven l’accent en l’establiment de vincles personals, l’acollida familiar i fraternal, l’empoderament de les persones, la cura, l’amor, la mirada i la recuperació de la dignitat de la persona com a fonts de guariment.

7. La primera trobada de professors universitaris del curs 2014-2015 es va dur a terme divendres 24 d’octubre amb la participació de Paco Ramis, delegat de pastoral universitària de Mallorca, llicenciat en Biologia, en Sagrada Escriptura i doctor en Teologia. Us oferim el text de la seva aportació.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.