Vés al contingut

Recensió Quadern 168 de Cristianisme i Justícia

CRISI GLOBAL DE L'AIGUA: VALORS I DRETS EN JOC

Pedro Arrojo Agudo

El Quadern de Pedro Arrojo dóna una informació tècnica d'un gran valor pel seu rigor, amplitud, per la seva precisió i a més a més per ser el seu autor un dels millors coneixedors del tema. (Actualment és Professor Titular del Departament d'Anàlisi Econòmic a Saragossa. La seva recerca està centrada des de fa 15 anys en l'Economia de l'Aigua, figurant els seus treballs entre els més rellevants dels últims anys).

El Quadern fa un recorregut per la geografia i l'abandonament de la nostra cultura d'un bé tan necessari i tan poc valorat. L'aigua és un gran valor però no té preu.

L'autor posa en joc els drets i deures en l'ús i abús de l'aigua:

- L'aigua-vida, és dret humà tenir l'aigua de supervivència, ha de tenir prioritat màxima, de manera que es garanteixi la sostenibilitat dels ecosistemes i l'accés de tots a quotes bàsiques d'aigües de qualitat.
- L'aigua-ciutadania la dels serveis d'abastament d'aigua potable i sanejament, ha de situar-se en un segon nivell de prioritat.
- L'aigua-economia, en funcions productives, en connexió amb el dret de cadascú a millorar el seu nivell de vida. És on es generen els problemes més rellevants d'escassetat i contaminació.
- L'aigua-delicte, en usos productius il·legítims, que per tant són il·legals (abocaments contaminants, extraccions abusives en la mesura que lesionen l'interès general de la societat, han de ser evitats i perseguits aplicant amb rigor la llei).

De la lectura se n’extreu la urgència de promoure una "Nova Cultura de l'Aigua" que recuperi la saviesa de les cultures ancestrals basades en la prudència i en el respecte a la natura.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.