Vés al contingut

A les trobades amb els representants de les titularitats i les direccions de les escoles, disposem d'un espai per comentar i reflexionar respecte dels dubtes i qüestions que aquelles han plantejat. Uns interrogants que a tots preocupen i que en debatre'ls ajuden a enriquir els punts de vista i la perspectiva del seu abast. Els temes giren entorn un eix en particular: l'escolarització de l'alumnat amb necessitats educatives específiques derivades de situacions socioeconòmiques o socioculturals desafavorides, amb tots els components que l'envolta: les assignacions, la matrícula viva, les reserves de places, la informació que reben les famílies afectades, la concreció i clarificació dels ajuts que es perceben... Tot un ventall de situacions que dibuixen un malestar general del col·lectiu, que no té a veure amb la voluntat d'acollir aquest alumnat, sinó amb la gestió que se'n fa d'aquesta situació.

Podria planejar la idea de què aquesta situació conduiria a una sensació de pessimisme o desil·lusió, perquè la pressió que reben les escoles és molt gran i en ocasions poc entenedora. Però l'evidència és que malgrat aquestes dificultats, les escoles no han perdut el sentit últim de la nostra missió.

Un entorn poc favorable que no ens ha fet oblidar que som escoles: de la iniciativa social: moltes escoles neixen per oferir educació a col·lectius que en quedaven exclosos o per promoure models pedagògics diversos i arrelats al país; que ofereix més hores d’activitat docent: l’alumnat cursa un any escolar més gràcies a l’aplicació de la sisena hora a tota l’etapa obligatòria; que treballa en la conciliació familiar: oferim acollida als alumnes més enllà de l’horari escolar als matins i les tardes; experta en gestió de reptes: davant la covid, les classes es van reprendre en línia al cap de 48 hores, garantint el manteniment de les tasques lectives i amb una pèrdua d’aprenentatges molt reduïda; implantada a tot el país: tenim presència al 85% del territori català; reflectim la seva riquesa i diversitat; amb projectes singulars i diversos: donem resposta a tots els interessos: projectes de tecnologia, llengua, art, música i esport, entre d’altres; que acull més de 50 nacionalitats: el curs 2021-2022, vam acollir 5.491 alumnes nouvinguts; que acull un 14% d’alumnat amb vulnerabilitat: l’escola pública acull un 14,6% d’alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu; les nostres escoles, el 14,1%, però ho fem amb molts menys recursos; amb resultats de competències bàsiques per sobre de la mitjana: obtenim resultats per sobre de la mitjana en les competències bàsiques de català, castellà, anglès i matemàtiques; amb abandonament escolar molt baix: el fracàs escolar és pràcticament nul, amb un 90% d’alumnat que continua estudiant Batxillerat o Cicles Formatius; amb una plantilla estable i compromesa: El 90% dels contractes són indefinits. S’ofereixen plans de formació constants vinculats al projecte educatiu dels centres; amb servei personalitzat a famílies i alumnat: oferim acompanyament personalitzat dins i fora de l’horari lectiu: tutories, extraescolars, AMPES, etc. Idees que resten explicitades a la web de l’Escola de la Gent (https://www.escoladelagent.cat/)

Les nostres titularitats i direccions, amb tot l'equip de professionals de l'escola, comparteixen la capacitat d'oferir una experiència d'excel·lent contingut qualitatiu, de permanent atenció al nostre alumnat, en un espai que genera un ambient de confiança i d'integritat, en el qual les famílies entenen que gestionem el servei de l'educació dels seus fills i de les seves filles amb honestedat, capacitació, responsabilitat, dignitat, proximitat...

Per això, malgrat aquest ambient que causa preocupació, la nostra feina aconsegueix que l'alumnat de casa nostra assoleixi amb escreix els objectius de qualitat, com ho demostren contínuament les avaluacions externes del sistema.

Una realitat que ens permet transmetre en positiu que l'Escola Cristiana fa molt bé la seva feina, en benefici del seu alumnat i de les famílies que en dipositen la seva confiança. El curs escolar ens ofereix molts moments per a fer evident aquesta realitat, portes endins i també cap a l'exterior. I ara que començaran les accions per al procés de preinscripció s'obre una magnífica finestra per a posar de manifest la nostra excel·lent tasca a través d'un missatge il·lusionant i encoratjador. No ens falten ni raons ni convenciment.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.